Archiv | zprávy ze dne 5. února 2017

|Jaroslav Plašil, Nikola Šrámková |Tenis

Češi hledají nového lídra Davis Cupu. Ambice má Jiří Veselý

Daviscupový tým táhla po dlouhé době úplně nová hráčská dvojice Jiří Veselý a Jan Šátral. Když se ale sečetly poslední výsledky, postavení v žebříčku a malé zkušenosti jednotlivých tenistů, jasná porážka v Austrálii a pád do baráže ani trochu nepřekvapí. Lámat nad nešťastníky pomyslnou hůl není zřejmě na místě, je to totiž stále to nejlepší, co po generaci Tomáše Berdycha Česko momentálně má.

| ČTK |Zprávy z domova

Poradili mi, ať kandiduji znovu, řekl prezident. O podporu by požádal občany

Nejbližší spolupracovníci prezidenta Miloše Zemana na úterní schůzce prezidentovi doporučili, aby znovu kandidoval. Zeman v rozhovoru pro Českou televizi (ČT) řekl, že další kandidaturu mu poradilo všech sedm spolupracovníků a ovlivní to jeho rozhodování. V případě, že by prezidentskou funkci obhajoval, chce se obracet na občany a podporu od politických stran nebo hnutí by bral jako gesto, dodal prezident.

|Nikola Šrámková |Ostatní sporty

Se šesti nováčky zanechali florbalisté ve Finsku dobrý dojem. Stále ale čekají na jméno nového trenéra

Česká florbalová reprezentace mužů po rezignaci Radima Cepka stále čeká na oznámení nového trenéra. Národní tým však o víkendu absolvoval přípravná utkání s Finskem a nevedl si špatně. V prvním zápase Češi remizovali s úřadujícími mistry 5:5 a ve druhém podlehli finskému výběru do 23 let těsně 4:5. Národní tým nastoupil oproti loňskému šampionátu v hodně obměněné sestavě.

|Jiří Hošek |Fotbal

Vítejte ve Focus Football. Tady klukům začíná trnitá cesta za snem v Premier League

Desítky milionů liber pumpují přední kluby Premier League, ale i nižších soutěží v Anglii, do svých mládežnických akademií. Jejich kvalita stále roste, přitom cesta do profesionálního fotbalu je trnitější než dřív. Bohaté kluby nakonec stejně nakoupí většinu základní sestavy v cizině. Mnoho rodičů tak dnes dává přednost tomu, aby jejich ratolesti fotbalově vyrůstaly v menších klubech a talentových programech.

|David Jakš |Zprávy ze světa

Čína oslavila nejdražší svátky v roce. Podle úřadů během nich cestovalo 300 milionů lidí

V nejlidnatější zemi světa skončily Svátky jara, nejdůležitější a pro Číňany i nejnákladnější oslavy v roce. Podle čínského ministerstva vnitra letos během týdenního volna cestovalo po celé zemi asi 300 milionů lidí. Právě tyto svátky slouží každoročně centrální vládě i regionálním úřadům k tomu, aby v praxi vyzkoušely, jak fungují dopravní sítě v zemi. Čína se v tomto směru rozvíjí nejrychleji ze všech zemí světa.

|Nikola Šrámková |Hokej

Liberec v závěru uhájil vítězství 4:3 s Třincem. O výhře Sparty rozhodl v prodloužení Pech

Duel dvou nejlepších týmu ovládl vedoucí Liberec, který si s Třincem poradil 4:3. Tygři tak po dvou prohrách v základní hrací době navýšili bodový náskok na čele tabulky na 93. Třinec ztrácí devět bodů. Sparta ztratila dvoubrankové vedení ve třetí třetině a zvítězila 3:2 díky trestnému střílení Lukáše Pecha v prodloužení.

|Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Živě z Mosulu: za vlády IS se ve školách učil džihád, teď učitelé napravují škody

REPORTÁŽ. Pod vládou teroristické organizace Islámský stát žil v Iráku milion školou povinných dětí. V osnovách se objevily například vedení ozbrojeného džihádu, metody zabíjení, nebo oblékání podle nejpřísnějších výkladů islámu. Mnozí rodiče proto raději své ratolesti nechávali doma. Islámský stát ale teď v Iráku rychlé ztrácí své pozice a dobytá města. Celou východní polovinu Mosulu už získala zpět irácká armáda a školy se vracejí k normální výuce.

|Dominika Píhová |Zprávy z domova

Jako v jiném vesmíru. Do Prahy se sjeli poníci, stormtroopeři i čarodějové z Bradavic

UVNITŘ FOTO. Vášniví fanoušci sci-fi, fantasy, komiksů nebo třeba počítačových her obsadili na čtyři dny pražskou Modrou školu. Během jednoho z největších českých festivalů popkultury na ně čekaly tematické přednášky, hrací místnosti, turnaje v deskových hrách i kostýmová show, v rámci níž se lidé doslova převtělili do oblíbených postav. „Jsou tu lidi, kterým je 50, 60 nebo 70, ale i lidi, kterým je 15 nebo 20. Objevují se tu i různé sociální skupiny. Společný jim je akorát zájem o fantazii,“ popsal ředitel PragoFFest Václav Pravda. Pravověrných fanoušků ale podle něj ubývá a s tím i počet těch, kteří na festival přichází.

|Ondřej Klapal |Zprávy ze světa

V Turecku zadrželi stovky podezřelých z napojení na IS. Jsou mezi nimi i nezletilí

Turecká policie po celé zemi zadržela asi 400 lidí podezřelých z napojení na takzvaný Islámský stát. Podle agentury Anadolu jsou mezi zatčenými hlavně cizinci, ale taky nezletilí. Policisté zabavili i řadu dokumentů a několik zbraní. Zasahovali třeba v Ankaře, Istanbulu nebo v provinciích Sanliurfa a Izmir. Tam skončilo za mřížemi osm lidí podezřelých z přípravy teroristického útoku.

|Marek Augustin, Jakub Knoll |Ostatní sporty

Super Bowl je tu a opět budí vášně. Příznivci prezidenta vyzývají k bojkotu pivovaru

Nikdy dřív nesledovalo televizi ve Spojených státech amerických víc lidí než loni při jubilejním 50. Super Bowlu. A o nic menší zájem se neočekává ani letos, kdy se v noci na pondělí utkají v Houstonu New England Patriots s Atlantou Falcons. Velká show na ještě větším jevišti. Proč je americký fotbal pro zámořské fandy tak atraktivní, na to jsme se ptali přímo ve Washingtonu.

|Jakub Knoll |Zimní sporty

Česko má z biatlonového ME juniorů třetí zlato. Na závěr šampionátu triumfoval Žemlička

Český biatlon získal na závěr evropského šampionátu juniorů v Novém Městě na Moravě třetí zlato. Ve stíhacím závodě mužů na 12,5 kilometru se o něj postaral Milan Žemlička. Dvacetiletý reprezentant sice do závodu vybíhal jako pátý, ale nakonec se dokázal posunout na první pozici. Úspěch českých barev podpořil druhým místem Ondřej Šantora.

|Kristina Lamperová |Zprávy z domova

Travičů zvířat v Česku stále přibývá. Ohrožují i děti, ministerstvo chystá novou strategii

Ochránci přírody v lesích a na loukách stále častěji nacházejí těla mrtvých dravců, především vzácných orlů a luňáků. Pytláci je hubí otrávenou návnadou. Jen vloni usmrtili víc než třicet ptáků. Podle ministerstva životního prostředí nelegálního zabíjení volně žijících zvířat v posledních letech přibývá.

| ČTK |Hudba

'Sabati' zahráli naposledy. Legendární heavymetalová kapela skončila

Britská skupina Black Sabbath ukončila koncertní činnost, jak plánovala. Poslední vystoupení předvedla legendární heavymetalová kapela v sobotu večer v Birminghamu, kde v roce 1967 vznikla, uvedla v neděli stanice BBC. V rámci rozlučkového světového turné The End, které začalo loni v lednu a zahrnovalo celkem 81 koncertů, zahráli „sabati“ v červnu 2016 i v Praze.

|Iva Piskalová |Zprávy z domova

'Viníci si zaslouží doživotí.' Metanol jí vzal dva blízké, z rozsudku je zoufalá

ROZHOVOR. Krajský soud ve Zlíně vynesl ve čtvrtek další rozsudek v takzvané ostravské větvi metanolové kauzy. Případ z roku 2012 mu vrátil olomoucký vrchní soud. Většina odsouzených dostala tresty v rozmezí od 5,5 do 8,5 roku vězení. Některé jsou o několik měsíců nižší, než ty původní. Obvinění vinu popírají. Pozůstalí po obětech považují tresty nízké. „Doufám, že to nebylo poslední rozhodnutí soudců. Zaslouží si doživotí,“ svěřila Českému rozhlasu Renata Fučelová, dcera jedné z prvních obětí.

|Dušan Radovanovič |Zprávy ze světa

Foreign Policy: Trump může u Merkelové narazit. Kancléřka se umí ubránit machismu

Angela Merkelová nepůsobí na první pohled jako drsná politička. Mluví mírným hlasem, nemá zrovna impozantní postavu a nevládne žádným zvláštním charismatem. Pokud si ale americký prezident Donald Trump myslí, že může německou kancléřku zastrašit a donutit ji, aby jednala podle jeho vůle, mohl by se zle přepočítat, soudí server Foreign Policy.

|Barbora Valášková |Regiony

Přibylo pět nových ohnisek ptačí chřipky. Nemoc se rozšířila i do Pardubického kraje

Počet ohnisek ptačí chřipky v Česku se zvýšil na dvacet. Veterináři během víkendu potvrdili pět nových. Ve všech případech se to týkalo neregistrovaných malochovů. Jedno z nových ohnisek je i v Pardubickém kraji. Tam zatím žádné nebylo. Nově se choroba našla v Ústí nad Orlicí. Další ohniska jsou v Liberci, v Orlové v Moravskoslezském kraji a ve středočeské Hlásné Třebáni a v Kostelci nad Labem.

|Jakub Knoll |Zimní sporty

Biatlonistka Davidová slaví druhé zlato. Na ME juniorů v Novém Městě uspěla i ve stíhačce

Biatlonistka Markéta Davidová dosáhla v Novém Městě na další triumf na otevřeném mistrovství Evropy juniorů, když v nedělním stíhacím závodě na 10 kilometrů navázala na sobotní vítězství ve sprintu. Davidová sice v posledním závodě šampionátu minula šest terčů, ale na trati byla opět nejrychlejší a o dvě sekundy porazila stříbrnou Bankesovou z Kanady. Simona Maříková doběhla šestá.

| ČTK, Štěpán Macháček |Zprávy ze světa

Zákaz Trumpova migračního výnosu platí. Vláda u soudu neuspěla s odvoláním

Lety do Spojených států jsou znovu otevřené občanům sedmi zemí, kterým původně americký prezident Donald Trump vstup zakázal. Arabské společnosti Emirates, Etihad a Qatar oznámily, že opět přijímají na palubu všechny cestující s platnými cestovními doklady. Podobný krok vyhlásily i velké evropské aerolinky Air France či Lufthansa. Odvolací soud navíc zamítl žádost ministerstva spravedlnosti, aby zrušil předběžné opatření, kterým soud ve státě Washington pozastavil platnost nařízení.

|Ondřej Klapal |Zprávy ze světa

Fillon má další problém. Prezidentský kandidát se obohatil parlamentními penězi, tvrdí server

Prezidentský kandidát francouzských republikánů François Fillon čelí dalšímu podezření ze zneužívání státních peněz. Podle zpravodajského portálu Mediapart se obohacoval na úkor parlamentu. Fillon si údajně nechal vypsat šeky na nevyužité peníze na měsíční platby svým asistentům, které měly podle pravidel zůstat na účtu parlamentu. Podle webu se podobně chovali další pravicoví zákonodárci a někteří z nich čelí trestnímu stíhání. Fillonův štáb se k tomu odmítl vyjádřit.

| ČTK |Zprávy z domova

V plzeňské zoo se narodilo mládě vzácného nosorožce. Lidé mohli porod sledovat on-line

V plzeňské zoo se v neděli narodila samička vzácného nosorožce indického. Váží 47 kilogramů. Mládě i matka, osmiletá Manjula, jsou v pořádku. Samice porodila v Plzni už svého druhého potomka; první Marušku před třemi lety a třemi dny. Porod i první okamžiky života mláděte mohli lidé sledovat na www.zooplzen.cz. Otec Baabuu, Manjula a mládě jsou jediní tři indičtí nosorožci chovaní v Česku, řekl v neděli mluvčí zoo Martin Vobruba.

|Jakub Knoll |Ostatní sporty

LeBron James pokořil v NBA hranici 28 000 bodů. Jako nejmladší v historii

Americký basketbalista LeBron James dosáhl v NBA na další milník, když jako nejmladší v historii severoamerické soutěže dosáhl na metu 28 000 bodů. Hráč Clevelandu této hranice dosáhl v zápase proti New Yorku Knicks, ve kterém pomohl svému týmu k výhře 32 body. Na další vítězství dosáhl i Washington s Tomášem Satoranským poté, co na domácí palubovce zdolal New Orleans.

|Dominika Píhová |Výtvarné umění

Dvanáct příběhů, 10 000 snímků. Fotograf bez talentu uměním upozorňuje na problémy společnosti

ROZHOVOR. Říká si Fotograf bez talentu a ve svých projektech prostřednictvím snímků naráží na různá sociální témata. V rámci jednoho z nich poslal fotoaparát mezi zcela náhodné lidi, a to na několik měsíců. Putovní kamera se k němu po ročním experimentu vrátila s 10 000 snímky a příběhy dvanácti lidí, kteří se vždy na měsíc stali jejími majiteli. Fotoaparát pak vydražil a obnos se věnoval na pomoc lidem bez domova. „Bezdomovci jsou společností často odsuzováni bez hlubší znalosti problematiky,“ vysvětlil pro Zpravodajský web Českého rozhlasu. Teď plánuje experiment číslo 2.

|Jakub Knoll |Hokej

Gólman Mrázek vychytal první nulu v sezoně. Pastrňák vstřelil dva góly

Gólman Detroitu Petr Mrázek vychytal v zápase proti Nashvillu čisté konto a byl tak hlavní postavou Red Wings při výhře 1:0. Dařilo se také Davidu Pastrňákovi z Bostonu, který v duelu s Torontem zaznamenal dvě branky a jednu nahrávku, ale ani jeho výkon na vítězství nestačil. Střelecky se prosadil i Radek Faksa, jehož Dallas prohrál doma s Chicagem.

|Jaroslav Plašil |Tenis

Daviscupový tým prohrál v Austrálii 1:4. Jediný český bod zajistil Veselý

Čeští tenisté odlétají z Austrálie s nepořízenou, v úvodním kole světové skupiny Davis Cupu podlehli domácímu týmu 1:4 na zápasy a už před nedělními duely bylo jasné, že je nemine baráž. Jedinou výhru vybojoval už za rozhodnutého stavu Jiří Veselý, který zdolal ve třech setech Samuela Grotha. Veselý přitom v závěrečném dni ani neměl nastoupit.

|Marek Augustin, Jakub Knoll |Ostatní sporty

Na cestách je v NBA volnější program než v Evropě, v letadle se nemačkáme, porovnává Satoranský

Když bude mít basketbalista Tomáš Satoranský s Washingtonem úspěšnou sezonu, nastoupí v součtu s přípravou až ke stovce zápasů během devíti měsíců. K tomu každé druhé utkání odehrají týmy NBA v halách soupeřů, a tak aby časté a dlouhé přesuny daly hráčům zabrat co nejméně, je pro ně na cestách připraven ten největší luxus.

|Veronika Hlaváčová |Zprávy z domova

Laserových útoků na piloty přibývá, zrak mohou poškodit až na dvanáct hodin

Celkem pětatřicetkrát se loni v Česku snažili pachatelé oslnit posádku letadla laserem. To je nejvíc od roku 2013. Piloti útok laserovým paprskem berou jako vážné ohrožení bezpečnosti. Podle pokynů si musí okamžitě chránit zrak a zaznamenat polohu, kde se zhruba útočník nachází. Za ohrožení pilotů může jít viník i do vězení - vtipkování s laserovým ukazovátkem může znamenat i osm let za mřížemi.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru