Řekové mohou pracovat šest dní. ‚Barbarské,‘ kritizuje zavedení 48hodinového pracovního týdne opozice

Řecko zavádí šestidenní pracovní týden. Rozhodla o tom vláda, která tvrdí, že opatření je nutné kvůli snižujícímu se počtu obyvatel a nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Cílem tohoto neobvyklého kroku je zvýšení produktivity, píše server The Guardian. Podle kritiků reforma narušuje právní ochranu a ruší dlouhodobě zavedená práva zaměstnanců.

Atény Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký rybář

Řecko zavádí šestidenní pracovní týden, rozhodla vláda premiéra Kyriakose Mitsotakise (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Zatímco podniky po celém světě začínají uvažovat o zavedení kratšího pracovního týdne, řečtí zaměstnanci od nynějška mohou pracovat i šestý den, píše britský server The Guardian. Podle vlády premiéra Kyriakose Mitsotakise byla tato iniciativa nutná kvůli úbytku obyvatelstva a nedostatku kvalifikovaných pracovníků.

23:36

Na čtyřdenní pracovní týden zatím nemáme, tvrdí šéf podnikatelů. ‚Někde už to půjde,‘ namítá expert

Číst článek

Šestidenní režim se podle úředníků bude vztahovat pouze na soukromé podniky poskytující nepřetržité služby. V rámci prodlouženého pracovního týdne budou mít zaměstnanci ve vybraných průmyslových odvětvích a výrobních závodech možnost pracovat dvě hodiny denně navíc nebo osmihodinovou směnu navíc, za což jim bude k denní mzdě připočten příplatek ve výši 40 procent.

Středopravicová vláda tvrdí, že obě možnosti vyřeší problém zaměstnanců, kteří nedostávají zaplaceno za přesčasy, a zároveň se vypořádá s rozšířeným problémem nehlášené práce. „Jádro této legislativy je přátelské k zaměstnancům, je hluboce orientováno na růst. A sbližuje Řecko se zbytkem Evropy,“ řekl Mitsotakis.

Ještě před přijetím zákona, který je součástí širšího souboru pracovních zákonů přijatých v loňském roce, označil řecký premiér předpokládaný demografický posun za „tikající časovou bombu“. Odhaduje se, že od konce roku 2009, kdy vypukla téměř desetiletá dluhová krize, emigrovalo asi 500 000 převážně mladých vzdělaných Řeků, připomíná The Guardian.

‚Opačná cesta‘

Kritici nového zákona tvrdí, že v zemi s téměř nulovou tradicí kontrol na pracovišti reforma v konečném důsledku znamená smrt pětidennímu pracovnímu týdnu, a to i proto, že umožňuje zaměstnavatelům diktovat, zda je šestý pracovní den nutný.

Stejné výsledky a volno navíc. Norské školy zkouší zkrátit výuku o jeden den, téma se řeší i u voleb

Číst článek

„Nedává to žádný smysl. Když téměř všechny ostatní civilizované země zavádějí čtyřdenní pracovní týden, Řecko se rozhodne jít opačnou cestou,“ uvedl Akis Sotiropoulos, člen výkonného výboru odborového svazu státních zaměstnanců Adedy.

Podle odpůrců, kteří již vyšli do ulic na protest, reforma narušuje právní ochranu a ve jménu flexibility ruší dlouhodobě zavedená práva zaměstnanců.

„Ve skutečnosti ji schválila vláda, která je ideologicky odhodlána generovat stále větší zisky pro kapitál. Lepší produktivita přichází s lepšími pracovními podmínkami, lepší kvalitou života [zaměstnanců], a to, jak nyní víme, znamená méně hodin, ne více,“ tvrdí Sotiropoulos.

‚Bulharské platy, britské ceny‘

Zkoušené programy čtyřdenního pracovního týdne opakovaně prokázaly zvýšenou úroveň produktivity a výzkumníci to přičítají lepšímu soustředění. Belgie v roce 2022 uzákonila, že zaměstnanci mají zákonné právo rozložit si pracovní týden na čtyři dny místo pěti. Pilotní programy se uskutečnily v několika zemích, například ve Spojeném království, v Německu, Japonsku, Jihoafrické republice a Kanadě.

20:09

Uvolnění pracovního trhu po vzoru Dánska má smysl se souběžnou podporou v nezaměstnanosti, míní Prokop

Číst článek

Řekové již nyní pracují nejdelší dobu v Evropě, podle statistické agentury EU Eurostat odpracují v průměru 41 hodin týdně, ačkoli průzkumy také prokázaly, že dostávají mnohem méně peněz. Levicová opozice často odsuzuje „bulharské platy v zemi s britskými cenami“ a tvrdí, že tento jev jen prohlubuje odliv mozků.

Do debaty se vložili i lidé v důchodu, kteří byli na základě legislativy rovněž povzbuzeni k práci. „Vláda v podstatě říká: ‚Jděte a pracujte déle, my přimhouříme oko, i když jste důchodce‘,“ popsal Grigoris Kalomoiris, který stojí v čele odborového svazu učitelů v důchodu (Pesek).

„Ví, že většina Řeků s průměrným měsíčním platem 900 eur může přežít jen do 20. dne v měsíci. Toto nejnovější barbarské opatření nevyřeší zásadní problém nedostatku pracovních sil a řada z nás ho považuje za velmi nespravedlivé vůči mladým nezaměstnaným Řekům, kteří možná nikdy nebudou mít práci,“ dodal.

Josef Beneda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme