Archiv | zprávy ze dne 19. února 2003

|Ivan Holas, Marika Táborská |Ekonomika

Ústavní soud zpochybnil transformaci drah

Zákon o transformaci Českých drah je v některých ustanoveních v rozporu s Ústavou. Konstatoval to dnes Ústavní soud, který se normou zabýval na návrh skupiny poslanců a senátorů. Soud s platností k 31. říjnu některé klíčové části zákona zrušil. Za nepřípustné označil především porušení principů rovnosti v tom, že České dráhy mají zákonem zaručeny výhodnější podmínky proti konkurenci.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Viktorie Hošková, Pavla Kvapilová, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Střelec zabil na nigerijské ambasádě konzula

Na nigerijské ambasádě v Praze - Střešovicích se střílelo. Na místě zemřel padesátiletý konzul Michael Lekary Wayida. Střelcem je dvaasedmdesátiletý důchodce z Mělnicka, který přišel po půl jedenácté na velvyslanectví v obchodní záležitosti. Krátce po činu byl na místě zadržen policií. Policie prověřuje, zda událost nesouvisí s takzvanými nigerijskými dopisy.

|Milan Fridrich, Miroslav Konvalina, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Analytici: Úder začne počátkem března

Pravděpodobnost, že Spojené státy a Británie opravdu zaútočí na Irák, je podle analytiků citovaných agenturou Reuters stále velká. K vojenskému zásahu prý dojde na počátku března. Odborníci soudí, že od jejich plánu je neodvrátí ani rostoucí odpor ostatních členů Rady bezpečnosti OSN a dalších zemí.

|Ladislav Pavlík, Martin Hromádka |Ekonomika

Ani další kolo jednání nerozhodlo ve Škodě Auto o výši platů

Odboráři mladoboleslavské škodovky ani dnes neustoupili ze svých požadavků na zvýšení tarifních mezd. Vyjednavači stále požadují jejich 10,5procentní růst. Vedení automobilky na konci minulého týdne ustoupilo ze svých pozic a navrhuje více než pětiprocentní navýšení platů. Stále rozdílná stanoviska tak platí i po desátém kole kolektivního vyjednávání.

|Martin Hromádka |Zprávy z domova

Poslanci ČSSD podpořili kandidaturu Jana Sokola

Poslanecký klub vládní ČSSD jednomyslně podpořil kandidaturu exministra školství Jana Sokola na úřad prezidenta. Sokol se tak zřejmě stane kandidátem celé vládní koalice. Lidovci a unionisté už dali najevo, že v případě shody poslanců ČSSD Sokola ve třetí volbě rádi podpoří. Závěrečného hlasování se však nezúčastnilo sedm sociálnědemokratických poslanců.

|Marika Táborská, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Za napomáhání atentátníkům 15 let vězení

Soud v německém Hamburku vynesl rozsudek nad marockým studentem Munirem Motassadekem. Za napomáhání pachatelům útoků z 11. září 2001 dostal osmadvacetiletý Maročan nejvyšší možný trest, patnáct let vězení. Šlo o vůbec první proces na světě s teroristou sítě Al-Káida.

|Markéta Kaclová, Petra Steinerová |Ekonomika

Údaje o osmi miliónech platebních kartách v ohrožení

Neznámý počítačový pirát ukradl ve Spojených státech čísla asi osmi miliónů platebních karet. Data stáhl ze sítě společnosti, která zpracovávala obchodní transakce. Pokud by se dostal ke všem potřebným údajům, jako je jméno a příjmení klienta, číslo platební karty a doba její platnosti, mohl by je použít k nákupům přes internet. Kdyby k něčemu takovému došlo u nás, tak uživatelé platebních karet chrání zákon o platebních prostředcích, který platí od začátku letošního roku.

|Sport

Totální triumf Norů na klasické třicítce

Ač se norským lyžařům v probíhajícím ročníku Světového poháru vůbec nedaří, na nejdůležitější závody roku jsou zřejmě připraveni dobře. V první mužské disciplíně 30 km klasicky s hromadným startem obsadili všechny medailové posty, nejlepší byl zkušený Alsgaard. Nejlepší ze zbytku světa byl Estonec Andrus Veerpalu, který se často pokoušel o úniky. Češká družina, ochuzená o Lukáše Bauera, nezaznamenala výraznější úspěch.

|Markéta Kaclová, Ivana Bernáthová |Zprávy z domova

Liberecká rvačka skončila nožem v zádech

Rvačka skinů s anarchisty v restauraci Černý kůň v centru Liberce skončila těžkým zraněním. Sedmadvacetiletý anarchista skončil v nemocnici s bodnou ranou v zádech, sedmnáctiletý mladík vyvázl s řeznými ranami. Policie zadržela tři mladíky z devítičlenné skupiny skinů. Rvačka začala poté, co pětičlenná parta anarchistů odmítla výzvu k přípitku od početnější skupiny skinheadů.

|Markéta Kaclová, Ivana Solničková |Zprávy z domova

Dívenka, která rodičům utekla, u nich musí zůstat

Devítiletá Maruška Adamcová, po které před týdnem pátrali téměř 25 hodin ústečtí policisté, zůstane u rodičů. Rozhodly o tom sociální pracovnice ústeckého Magistrátu. Po dívce začali policisté pátrat po té, co minulý čtvrtek nepřišla večer domů. Dívku se podařilo najít až po odvysílání reportáže v televizi, kdy na její pobyt u rodinného známého upozornila její kamarádka. Dívka vyrůstá v sociálně slabé rodině, a proto se jednalo také o jejím umístění do jiného prostředí.

|Sport

Malík dokonal mohutný obrat Vancouveru

Marek Malík, český obránce Vancouveru, který do kanadského týmu přišel v průběhu sezóny z Caroliny, kde působil 8 let, není obaváným střelcem. Přesto rozhodl prodloužení proti silnému Detroitu. Pro Canucks bylo úspěchem, že zápas dovedli vůbec do nastaveného času. Ještě 15 minut před koncem prohrávali o tři branky a podobný obrat čekal málokdo. Pro Malíka byla vítězná trefa čtvrtou v ročníku a 21. celkově v NHL.

|Markéta Kaclová, Jiří Máslo |Zprávy z domova

Před soudem napadení policistů

Už podruhé dnes stojí před senátem Okresního soudu v Hradci Králové Jiří Wonka. Na bratra umučeného politického vězně podalo Ministerstvo vnitra žalobu o náhradu škody. Žádá po něm, aby uhradil bolestné policistům, které při svém zadržení, v dubnu roku 1995 ve Vrchlabí, údajně napadl a zranil. Jiří Wonka to však odmítá a žalobu vnitra o uhrazení bolestného považuje za nehoráznost:

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Milada Richterová |Zprávy z domova

Poslanci ČSSD jednají o podpoře Sokolovi

Definitivní rozhodnutí o nominaci Jana Sokola do boje o prezidentský úřad čeká zákonodárce z ČSSD. Pokud schůzka ukáže, že má podporu většiny sociálnědemokratických zastupitelů, stane se zřejmě prezidentským kandidátem celé vládní koalice. Lidovci a unionistů už dali najevo, že Sokola rádi podpoří. ODS do třetího klání o křeslo českého prezidenta navrhuje opět svého bývalého předsedu Václava Klause.

|Markéta Kaclová, Denisa Novotná |Zprávy ze světa

Venezuelská vláda na prvním schůdku ke klidu

Venezuelská vláda a opozice dosáhly prvního pokroku po tříměsíčních rozhovorech, když podepsaly Deklaraci proti násilí a na podporu míru a demokracie. Na tomto dokumentu, který má snížit napětí v zemi a napomoci k postupu na cestě k vyřešení déle než roční politické krize v zemi, se znepřátelené strany dohodly v pondělí při jednání pod vedením generálního tajemníka Organizace amerických států Césara Gavirii.

|Markéta Kaclová, Denisa Novotná |Zprávy ze světa

V pásmu Gazy zasáhla izraelská armáda

Nejméně 11 mrtvých a na čtyři desítky zraněných Palestinců si vyžádala noční operace izraelské armády v pásmu Gazy. Do východní části města Gazy vjelo zhruba 40 izraelských tanků v doprovodu buldozerů a bojových vrtulníků. Jednou z obětí je sebevražedný aktivista hnutí Hamas, který se vyhodil do vzduchu před izraelským tankem. Armáda označila akci za "rutinní operaci proti palestinským teroristickým strukturám". Podle palestinských zdrojů vypálily izraelské vrtulníky několik střel, z nichž jedna údajně zasáhla automobil, avšak nevybuchla.

|Jitka Hanžlová, Marika Táborská |Ekonomika

Ekonomické informace 19. 2. 2003

Oprava vltavské kaskády po povodních přijde ČEZ na 550 milionů korun. Ministerstvo průmyslu chce zlepšit podnikatelské prostředí. Připravuje proto nové podpůrné programy pro malé a střední podniky a začne podporovat výzkum. Akciová společnost Vítkovice prodává majetek. Český Telecom se dohodl s prvními dvěma konkurenty na podmínkách poskytování ADSL.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru