Australský pivovar vaří ekologické zelené pivo. Svou barvu má díky vodním řasám

Jeden z českých pivovarů propaguje střídmou konzumaci alkoholu heslem „Na pivo s rozumem“. U protinožců zase jeden z pivovarů razí „na pivo s ekologií“. Firma se snaží redukovat svou uhlíkovou stopu a rozhodla se do toho zapojit i vodní řasy.

Newton (Austrálie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

young_henrys_210707-191406_ada.jpg

Řasy nejsou to jediné, co podnik dělá pro to, aby zanechával co nejmenší klimatickou stopu. Snaží se také omezit spotřebu vody | Foto: Young Henrys | Zdroj: Twitter

„Když jsme před lety začínali s pivovarem, nikdy bych si nemyslel, že tady budu sedět a vyprávět někomu o řasách,“ říká v úvodu rozhovoru pro australskou televizi ABC spoluzakladatel pivovaru Young Henry's, Oscar McMahon. Řasy pivovaru pomáhají s omezením skleníkových plynů, které produkují kvasinky při fermentaci.

„Snažíme se omezit to, co vypouštíme do atmosféry, což mi přijde vzrušující,“ vysvětluje McMahon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si příspěvek Jakuba Luckého

Výpary z fermentačních nádob odchází do velkých plastových tanků, ve kterých je voda s řasami. Ty podobně jako jiné rostliny mění oxid uhličitý na organické látky pro svůj růst a také kyslík. Čím déle tanky stojí, tím více řas v nich je a tím jsou také zelenější.

„Naše hala vypadá trochu jako scény z nějakého science fiction filmu, kde pěstují mimozemské embryo v obří skleněné nádobě,“ popisuje další ze zaměstnanců pivovaru, Jesse Searls. Velké tubusy zářivě zelené barvy jsou ale velmi efektivní. Dokonce mnohem lepší než běžná příroda.

Udržitelnost a další využití

„Jeden čtyřistalitrový plastový pytel s vodou a řasami produkuje stejné množství kyslíku jako hektar australské buše. Takže řasy dokáží vyčistit spoustu vzduchu a zajistit čistý vzduch pro celý pivovar,“ vysvětluje Leen Labeewuová z Technologické univerzity v Sydney, která s pivovarem Young Henry's na projektu spolupracuje. Právě rychlost a efektivita je jeden z důvodů, proč si pivovar řasy vybral. Má s nimi ale i další záměry.

„Naším cílem není jen nechávat řasy likvidovat oxid uhličitý, ale hledáme pro ně další využití, aby se tenhle vedlejší produkt dočkal využití. Řasy jsou superpotravina, dají se konzumovat, dají se z nich dělat bioplasty.“

Řasy nejsou to jediné, co podnik dělá pro to, aby zanechával co nejmenší klimatickou stopu. 

„Udržitelnost pro nás vždy byla důležitá. Když jsme začínali, tak jsme pivo dávali do dvoulitrových vratných lahví. Později, když jsme pivovar renovovali, tak jsme pořídili mimořádně efektivní systém, abychom používali co nejméně vody.“

Oscar McMahon s úsměvem na rtech poznamenává, že doufá, že jednoho dne přijde den, kdy bude moci prohlásit, že pitím jejich piva pomáháte zachránit planetu. Tak daleko ale zatím ještě pivovar prý není.

Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme