České házenkářky udolaly Švýcarky 32:31. Střelecky dominovaly Jeřábková a Malá

České házenkářky v úvodním zápase dvojutkání play-off kvalifikace mistrovství světa zvítězily ve Švýcarsku těsně 32:31 a přiblížily se k postupu. Národní tým si po většinu času v Basileji udržoval vedení, devíti góly se blýskly Markéta Jeřábková a Veronika Malá. Norský trenér Bent Dahl prožil po sérii přípravných duelů úspěšnou soutěžní premiéru na lavičce české reprezentace. Odveta se odehraje v úterý v Brně.

Basilej (Švýcarsko) (Aktualizováno: 19:22 8. 4. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České házenkářky první duel proti Švýcarkám zvládly vítězně

České házenkářky první duel proti Švýcarkám zvládly vítězně | Foto: Suvad Mrkonjic | Zdroj: Reuters

Český výběr usiluje o druhý postup na mistrovství světa po sobě. I v minulém play-off se reprezentantky utkaly se Švýcarskem, přes které ještě pod tehdejším trenérem Janem Bašným přešly po domácí remíze a venkovním vítězství. Šampionát se uskuteční od 29. listopadu do 17. prosince v zemích házenkářských velmocí Dánsku, Norsku a Švédsku.

Švýcarky, které na rozdíl od českého týmu startovaly v listopadu na mistrovství Evropy, vedly před zaplněnou halou v Basileji jen třikrát v samém úvodu. Za stavu 6:5 zaznamenaly hostující hráčky šňůru tří gólů a od té doby prakticky po celou dobu držely mírný náskok.

Produktivní Jeřábková a Malá

Střelecky se v úvodu dařilo výhradně jen dvěma českým oporám - kapitánka Jeřábková se za první dějství trefila pětkrát, křídelnice Malá dokonce sedmkrát. V poločase si Češky odnesly do kabin náskok 14:12.

Je to typickou naší mentalitou. Musíme počítat s tím, že je to teprve první poločas. Zápas nekončí, jde pouze o průběžný výsledek. Konec zápasu jsme si pokazily, protože jsme nedokázaly jít na plus pět a navýšit to. Rozhodně na to máme a musíme na tom zapracovat,“ řekla Radiožurnálu Sport Markéta Jeřábková.

I po změně stran měly hostující favoritky dlouho mírně navrch. Dahlovy svěřenkyně opakovaně vedly o čtyři branky a ještě na začátku 56. minuty držely slibný náskok 32:28. Závěr ale Češkám nevyšel, přes pět minut se střelecky odmlčely a Švýcarky snížily na rozdíl jedné trefy.

Úvodní utkání play off kvalifikace mistrovství světa házenkářek:
Švýcarsko - Česko 31:32 (12:14)
Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná - Polášková, Kordovská 1, Mikulášková, Šustáčková, Stříšková, Stellnerová 1, Kuxová, J. Franková, A. Franková 7, Zachová, Kovářová, Jeřábková 9, Malá 9, Cholevová 5.
Nejvíce branek Švýcarska: Bucherová 8, Schmidová 7. Rozhodčí: Vujačičová, Kazanegraová (obě Č. Hora). Sedmimetrové hody: 5/5 - 2/2. Vyloučení: 3:3.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme