Získá Pogačar unikátní double? Vítěz Gira jede na letošní Tour de France se supertýmem

Slovinec Tadej Pogačar, čerstvý vítěz Gira d'Italia vyhlásil začátkem sezony útok na celková prvenství ve všech třech Grand Tour. Tu první má úspěšně za sebou. Teď se pomalými krůčky blíží ta nejslavnější z nich, francouzská Tour de France. A Pogačarova stáj UAE Emirates vyšle sestavu, která by se dala označit jako supertým.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tadej Pogačar s trofejí pro vítěze

Tadej Pogačar s trofejí pro vítěze | Foto: Andrew Medichini | Zdroj: ČTK / AP

Sám hvězdný Slovinec potvrdil v podcastu Watts Occuring, jaký bude mít k ruce tým – jeden elitní jezdec vedle druhého. Pravou rukou Slovince bude Adam Yates, roli superdomestiků do hor budou plnit Juan Ayuso a Joao Almeida.

To jsou závodníci, kteří by mohli klidně usilovat o celkový triumf v nějakém jiném týmu. Je tedy jasné, že Pogačar bude mít fantastický servis.

V týmu budou i Pavel Sivakov, Tim Wellens a Marc Soler – tedy další specialisté na etapové závody. Celek s vlastníky ze Spojených arabských emirátů tak opravdu neponechal nic náhodě a do hor vybral to nejlepší co má k dispozici.

Možná trochu odstrčeně se v nominaci týmu může cítit poslední muž nominace Nils Politt. Ten sice není úplně ryzím vrchařem, ale Němec umí vyhrávat jednotlivé etapy a také je zkušený – na Tour závodil už sedmkrát.

Hlavní konkurent v potížích

V průběhu sezony se nyní Pogačarův útok stal nejen reálným, ale nanejvýš pravděpodobným. Loňský vítěz Jonas Vingegaard si na začátku dubna při pádu v Baskicku zlomil klíční kost a několik žeber, utrpěl také pneumotorax a měl pohmožděné plíce. K tréninku se vrátil před měsícem a není jisté, že by se dostal do vrcholné formy. V cyklistice a na Tour je ale jisté, že může přijít deštivá etapa, pád nebo nepříjemná situace ve sjezdu.

Většina elitních závodníků se v následujících dnech vydá na soustředění do hor. To je pro vrchaře nutností před každým velkým závodem. Dánská hvězda už ve francouzském středisku Tignes je.

Tour de France startuje už 29. června v italské Florencii. Finišovat budou cyklisté po 21 etapách závěrečnou časovkou z Monaca do Marseille. Což bude vůbec poprvé v historii, kdy Tour nebude končit v Paříži – v zemi budou tou dobou probíhat přípravy na olympijské hry a hlavní město je jejich hlavním dějištěm.

Petr Mathauser, Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme