VIDEO: Švédův ‚snake shot‘ zaskočil čínského mistra světa. Zlato ve stolním tenisu přesto vybojoval Fan

Švédský tenista Truls Moregard sice ztratil boj o olympijské zlato, jeho kuriózní úder ve finále však fascinuje spoustu lidí na sociálních sítích. Ani mistr světa Fan Zhendong z Číny nebyl schopný jeho takzvaný snake shot vybrat. Přesto se nakonec Číňanovi podařilo napínavý zápas vyhrál 4:1 na sety, píše agentura Reuters.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moregard už prohrával 1:3 na sety, v pátém setu navíc ztrácel 2:9 a utkání bylo téměř rozhodnuto. Fan odehrál pomalejší obranný úder a Švéd si tak mohl počkat, až míček zapadne pod stůl a Číňan na něj neuvidí.

V ten moment Moregard rozpohyboval svou pálku a úderu dal silnou zpětnou i boční rotaci. Míček se tak po dopadu vrátil zpět na Moregardovu polovinu a mistr světa Fan neměl žádnou šanci na něj dosáhnout.

‚Velký tlak‘

Číňana to však nemuselo trápit příliš dlouho, protože za chvíli už mohl oslavovat olympijské zlato. Duel přitom lépe rozehrál Moregard, který od začátku aktivně útočil a důsledně posílal míč do ošemetných úhlů, které bránily Fanovi v uplatnění jeho razantního forehandu.

Mistr světa Fan prohrál první set 11:7, ale ve druhé a třetí sadě se udržel a oba vyhrál 11:9. „Dostal mě (Moregard) pod velký tlak. Kdybych měl jedno špatné podání, mohl být dnešní (nedělní) výsledek jiný. Vidím, že jsem vyrostl a pokročil v sebevědomí, abych se s takovou situací dokázal vypořádat,“ řekl Fan.

Fan, který pravděpodobně disponuje nejlepším bekhendem na světě, čelil houževnatému Moregardovi, který hrál s dobrou variabilitou. Nedůsledné využívání chopbloku však Švéda stálo cenné body a poslední dva gamy prohrál 11:8.

„Právě ukázal, že je nejlepším hráčem turnaje,“ řekl Moregard o Fanovi. Švéd přitom původně počítal s tím, že jeho cesta olympijským turnajem skončí už ve druhém kole. Ziskem stříbra se nakonec stal prvním Švédem, který se od roku 2000 postavil na olympijské stupně vítězů ve stolním tenisu.

V zápase o bronz porazil sedmnáctiletý Felix Lebrun Brazilce Huga Calderana a k radosti domácího národa získal první francouzskou medaili ve stolním tenisu od roku 2000.

„Je to neuvěřitelné, je to poprvé, co pláču radostí. Normálně nejsem moc emotivní, ale je pravda, že je to můj sen už od dětství. Je to okamžik, který si budu pamatovat celý život,“ popsal Lebrun.

Josef Beneda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme