Debut v 58 letech? Čínská stolní tenistka hraje poprvé na olympijských hrách, ke hře se vrátila při pandemii

V 58 letech prožila stolní tenistka Zeng Zhiying olympijský debut. Čínská rodačka reprezentující Chile v předkole podlehla 1:4 na sety jen o dvanáct let mladší Marianě Sahakianové z Libanonu. V prvním kole v sobotu večer nastoupí její někdejší kolegyně z čínské reprezentace Ni Xialian, která už léta reprezentuje Lucembursko. Dvojnásobné mistryni Evropy ve dvouhře je dokonce 61 let, na olympiádě startuje už pošesté.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chilská stolní tenistka Zhiying Zeng původem z Číny v souboji s Marianou Sahakian z Libanonu během zápasu úvodního kola

Chilská stolní tenistka Zhiying Zeng původem z Číny v souboji s Marianou Sahakian z Libanonu během zápasu úvodního kola | Foto: Stephanie Lecocq | Zdroj: Reuters

Zeng Zhiying v roce 1989 odešla z Číny a živila se jako trenérka v Chile. Později začala provozovat obchod s nábytkem. Sportovní kariéru oživila po více než třech desetiletích díky pandemii koronaviru, během které začala znovu hrát.

„Když jsem hrála v roce 2022, neměla jsem žádné sny ani ambice. Chtěla jsem si jen zapinkat u nás v klubu, abych poznala další lidi,“ řekl agentuře Reuters. Během několika měsíců ale zjistila, že se jí vrací svalová paměť. Vzhledem ke svému věku považovala olympiádu za vzdálený sen. Loni ale pomohla Chile k týmovému bronzu na Panamerických hrách a letos jí vyšla i kvalifikace na olympiádu.

Inspirovala ji právě Ni Xialian. „Když jsem loni začala hrát, bylo Ni Xialian už šedesát. Když může hrát ona, tak se taky můžu dostat do formy a hrát. Je pro mě vzorem, který chci napodobit,“ uvedla 151. hráčka světového žebříčku, která v chilském týmu vystupuje pod jménem Tania Zeng. Do Paříže ji přijeli podpořit manžel a dva dospělí synové.

„Určitě jsem chtěla vyhrát. Myslím, že jsem předvedla výkon, na který mám. Snažila jsem se soupeřku rozhodit, ale to se moc nepovedlo,“ uvedla Zeng Zhiying. „Nejsem smutná. Manžel, synové, všichni, které mám ráda a na kterých mi záleží, tu skandovali moje jméno. Jsem spokojená,“ prohlásila.

V soutěžích chce pokračovat, na další olympiádu si ale nevěří. „Hrát na olympiádě za další čtyři roky, to by bylo hodně složité. Dokud mi bude sloužit zdraví, budu hrát. A i když to nebude na téhle úrovni, můžu hrát mezi veterány,“ dodala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme