Největší vojenský tábor od druhé světové. Zázemí až pro 4500 vojáků vzniklo kvůli olympijským hrám

Olympijské hry v Paříži doprovázejí ta nejpřísnější bezpečnostní opatření. Ve městě hlídkuje 45 tisíc policistů a četníků a pomoct jim přijely i policejní oddíly z více než 40 zemí včetně Německa, Španělska nebo Česka. Armáda postavila na okraji Paříže největší vojenský tábor od druhé světové války, kam se vejde 4500 vojáků. Do vojenského ležení se v dalším díle našeho olympijského zápisníku vypravil zpravodaj Českého rozhlasu.

Olympijský seriál Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenský tábor se nachází na východním okraji Paříže v oblasti Vincenneského lesa. Rušno je v něm už brzy ráno, vojáci totiž vyrážejí na trénink.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké mise plní vojáci během olympiády? A jaké zázemí mají v táboře?

Kolem projíždějí hlídky do centra. V táboře, v cizinecké legii, slouží i praporčík původem ze Slovenska. Vede potápěčský oddíl, který zajišťoval bezpečnost zahajovacího ceremoniálu na řece Seině.

Francouzská armáda postavila na okraji Paříže kvůli olympijským hrám největší vojenský tábor po druhé světové válce. Vejde se do něj 4500 vojáků | Foto: Katherine Vašíčková | Zdroj: Český rozhlas

„Narodil jsem se před rokem 1989. Jsem hrdý Čechoslovák. Zároveň mám i francouzské občanství. Žena je z Moravy. Mám na starosti potápěčskou skupinu. Skenovali jsme Seinu, abychom věděli, jak je hluboká a co je na dně. Využívali jsme k tomu i malý sonar,“ popisuje.

Vojáci hledali v Seině výbušniny. Kontrolovali taky pylony mostů a lodě, které při zahajovacím ceremoniálu převážely olympioniky.

„Kontrolovali jsme hlavně ty části lodí, které jsou pod vodou. Jsme bojoví potápěči, na takové operace jsme cvičení. Žádné současné výbušniny jsme v Seině nenašli. Zato jsme tam objevili munici z dřívějších válek,“ vysvětluje.

Francouzská armáda postavila na okraji Paříže kvůli olympijským hrám největší vojenský tábor po druhé světové válce. Vejde se do něj 4500 vojáků | Foto: Katherine Vašíčková | Zdroj: Český rozhlas

Vojenský tábor je město ve městě. Jeho součástí je velká kantýna, ve které se zrovna podávají těstoviny carbonara, ryba a maso. „Kantýna má asi 5000 metrů čtverečních. Je tu zhruba 2100 míst k sezení. Podává se tu snídaně, oběd i večeře,“ dodává.

Landry Jourdain je civilista. Pracuje pro francouzské ministerstvo obrany a měl na starosti stavbu tohoto velkého tábora. „Tábor byl postavený za 65 dnů. Najdete tady odpočinkové, výcvikové zázemí a samozřejmě ubytování pro vojáky. Cílem je, aby si tady vojáci, kteří slouží v operaci Sentinelle, mohli odpočinout a připravit se na další službu,“ popisuje Jourdain.

voják Mathieu a Landry Jourdain | Foto: Katherine Vašíčková | Zdroj: Český rozhlas

Francouzská vláda spustila operaci Sentinelle krátce po teroristických útocích v roce 2015. Během olympijských her tuto misi ještě posílila. Vojenský tábor na okraji Paříže se jmenuje podle bývalé vojáka a běžce Alaina Mimouna, který na olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952 vybojoval stříbrnou medaili a doběhl těsně za Emilem Zátopkem.

„Desátník Alain Mimoun se za druhé světové války vylodil v Itálii. Byl zraněný v bitvě o Monte Cassino. Málem mu amputovali nohu. Ze všeho se ale dostal. V roce 1956 vyhrál maraton v australském Melbourne. Symbolizuje sílu člověka, který se i přes válečné zranění dokázal zvednout a uspět v životě,“ uzavírá vojačka Maude.

Tábor zůstane otevřený po celou dobu olympijských i nadcházejících paralympijských her. Skládat ho začnou koncem září, kompletně zavřený bude až v listopadu.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme