Olympijské sedačky z lahví od šamponu a víček. Firma na předměstí Paříže jich vyrobila 11 tisíc

Olympijské hry ve Francii mají být podle organizátorů jedny z nejekologičtějších a nejzelenějších her v olympijské historii. Důkazem tohoto úsilí jsou i jednotlivá olympijská sportoviště. Menší francouzská firma vyrobila 11 tisíc recyklovaných sedaček pro arénu Porte de la Chapelle a také pro akvacentrum na severu francouzského hlavního města. A z recyklovaného plastu vytvořila i všechny olympijské stupně vítězů.

Od stálého zpravodaje Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Továrnu jsme otevřeli před dvěma a půl lety. Jede ve směnném provozu. Ročně tady zpracujeme od 300 do 400 tun plastu,“ říká zakladatel společnosti Jim Pasquet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž z továrny na výrobu sedaček na olympiádu

„Nejdřív vezmeme plastový odpad jako víčka nebo plastové šamponové lahve. Všechno rozdrtíme na malé kousíčky a ty pak tepelně zpracujeme a stlačíme. Teplota se při tomto procesu pohybuje kolem 180 stupňů. Nepřidáváme žádné lepidlo ani pryskyřici. Na konci získáme hmotu, která svou konzistencí připomíná nugát. Ten pak stlačíme a získáme stoprocentně recyklované plastové panely,“ popisuje proces. 

V pytlích v továrně leží malé kousíčky plastu. „My jsme oprášili proces termokomprese, aby byl znovu efektivní. Naše technologie jsou trojnásobně patentované. Opravdu záleží na detailech. Díky nim dokážeme vyrobit panely z plastového odpadu,“ vysvětluje. 

Jednotlivé plastové desky Jimova společnost poslala do jiné firmy, která z nich pak sestavila sedačky na olympijská sportoviště.

„Sedačky jsou postavené z panelů tlustých 12 milimetrů a vytvořených hlavně z polyethylenu s vysokou hustotou. K jejich výrobě jsme používali bílé šamponové lahve a žlutá plastová víčka. Dělali jsme na nich i tzv. Huligan testy, při kterých jsme je zkoušeli všemožně poškodit. Sedačky nakonec splnily všechny normy,“ říká Jim.

Paříž prý kvůli olympiádě odváží z centra migranty a bezdomovce. ‚Je to dobrovolné,‘ brání se úřady

Číst článek

Tři tisícovky těchto sedaček jsou v akvacentru na pařížském předměstí, kde olympionici soutěží ve skocích do vody, uměleckém plavání nebo vodním pólu. Na sedačkách jsou vidět malé kousíčky rozdrcených žlutých víček. „Museli jsme přetřídit dva miliony víček. Všechno se to dělalo ručně. Pomáhaly nám firmy, které zaměstnávají i hendikepované lidi,“ vypráví zakladatel společnosti. 

Do sběru víček se zapojily taky různé asociace a školy. „Víčka se sbírala několik měsíců. Díky této iniciativě jsme mohli do recyklování zapojit 1600 studentů. Taky je pro nás důležité, že 80 procent plastového odpadu, který zpracováváme, pochází z Paříže a z okolí hlavního města,“ chválí Jim. 

Stejná firma vyrobila i přes 60 olympijských stupňů vítězů a spotřebovala na ně zhruba 40 tun recyklovaného plastu. „Olympijské hry dokazují, že je potřeba řešit velmi závažná klimatická a environmentální témata. Je to důležitá a symbolická zpráva. Chceme zároveň ukázat, že i když pracujeme s plastový odpadem, tak dokážeme vyrobit opravdu krásné a užitečné věci,“ uzavírá. 

Jim Pasquet chce, aby se jeho společnost stala lídrem ve zpracování materiálů. Plánuje postavit nové továrny a do roku 2040 zrecyklovat milion tun plastu. V budoucnu by rád zpracovával i další materiály jako třeba karton nebo vodní řasy.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme