Moderní pětibojař Vlach bojoval o kvalifikaci i s proměnou sportu. Po Hrách zvažuje konec kariéry

Cestu moderního pětibojaře Martina Vlacha na olympijské hry v Paříži sledoval pod dobu jednoho roku reportér Vojtěch Šilhan. V časosběrném dokumentu nahlíží do zákulisí šermířské a jezdecké přípravy nebo řeší postupnou proměnu moderního pětiboje. Nabízí ale i pohled do Vlachova soukromí a mimosezonního odpočinku.

OLYMPIJSKÝ ROK Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Vlach

Martin Vlach | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Jeho sport patří k nejtradičnějším v celé olympijské historii, ovšem v průběhu posledních let se jeho podoba mění. To, jak ho známe dnes, bude ukazovat moderní pětiboj v Paříži zřejmě naposledy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si časosběrný dokument Olympijský rok s moderním pětibojařem Martinem Vlachem

Vedle plavání, běhu, střelby a šermu se zřejmě naposledy v zámeckých zahradách Versaille pětibojaři vyhoupnou do sedla na parkour, který pak už nahradí překážková dráha. Že jsou tím pádem Hry v Paříži možná jeho poslední šancí na medaili, ví i sám Martin Vlach.

„My se orientujeme olympijskými cykly. Po každé olympiádě skončí se svou aktivní kariérou více lidí než mezi jinými sezonami,“ popisuje. 

„Obávám se, že po těchto Hrách bude exodus mnohem výraznější. Lidé, kteří by třeba uvažovali, jestli tu kariéru o čtyři roky prodloužit, tak zkrátka usoudí, že jsou moc staří na to, aby se učili nové disciplíny.“

Sám je teď na pochybách, jestli se bude dál pětiboji věnovat. „Finální rozhodnutí ale v mém případě padne až po olympiádě,“ nechce ještě Vlach rozhodovat o své sportovní budoucnosti.

Změny ve složení disciplín vnímá jako snahu zvýšit atraktivitu a dostupnost moderního pětiboje.

„Ale pro nás závodníky, kteří jsme zažili vyšší jednotky sezon mezi seniory, ten formát opravdu spěje k tomu, že si ten sport užíváme čím dále méně. I z hlediska fyzických nároků je to čím dál náročnější. 27letý závodník měl před pěti lety jinou perspektivu, než má třeba teď,“ přibližuje.

Olympijská kvalifikace

Na světovém šampionátu potřeboval Vlach k přímé kvalifikaci na olympijské hry vybojovat medaili.

„Sezona je dlouhá, v krátkodobé přípravě se musím soustředit na několik kvalifikačních závodů na olympijské hry, třeba na mistrovství světa,“ říkal ze soustředění ve Velké Británii na konci loňského léta Martin Vlach.

24:38

Olympijský rok Krpálka: Nepříjemné shazování váhy, láska k Japonsku, asijská kuchyně a čas s dětmi

Číst článek

Pro moderní pětibojaře ale nebyl světový šampionát ani zdaleka poslední šancí, jak se do Paříže dostat. A proto Martin Vlach kladl důraz na dlouhodobý trénink.

„Pro mě je kvalifikace priorita. V přípravě vše směřuji k olympiádě, hlavně v šermu se snažím něco změnit. A to nejde ze dne na den,“ přibližuje Vlach.

Český moderní pětibojař narozdíl od minulých Her nevěděl, jestli se na ně vůbec kvalifikuje. Nakonec však na svátku sportu nebude chybět. I když přiznává, že to byly trochu nervy.

„Myslím, že se pro mě se nic zásadního nezměnilo, rozhodně ne co se týče přístupu k tréninku. Ale řekl bych, že jsme si všichni docela oddychli, protože celá ta sezona byla dost náročná,“ řekl Vlach.

Závodníci měli letos program velmi nabitý. Od poloviny dubna až do červnového mistrovství světa měli mezi závody světového poháru vždy jen týden pauzu. Nakonec ale tahle smršť dopadla pro Vlacha dobře, a to včetně světového šampionátu, kde obsadil osmou příčku.

Odpočinek mimo sezonu

Během přestávky před sezonou si Martin Vlach užíval čas doma s rodinou. Zvládá u toho i trénovat a udržovat se v kondici. Reportér Vojtěch Šilhan tak zjišťoval, jak vypadá jeho běžné odpoledne s rodinou.

„Je to takový odpočinek, trochu jiná zátěž. Není tak důležité nic nedělat, jako spíš dělat něco jiného než ten sport. Soustředím se na jiné věci,“ popisuje Vlach.

V tomto režimu čeká Martina Vlacha ještě zhruba měsíc. Kromě rodičovství a sportu do toho ještě stíhá magisterské studium. Kombinovat vše dohromady bývá náročné, práci si už ale domů raději moc nebere.

„Když jsme doma jednou šermovali, tak Anička udělala díru do skříně,“ usmívá se moderní pětibojař.

Jak to probíhají šermířské a parkourové tréninky? Jaký pocit má z vítězství v anketě Nejlepší český moderní pětibojař roku 2023? A jak se na olympijskou sezonu připravoval? Poslechněte si audio v úvodu článku.

Vojtěch Šilhan, lbk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme