Holky z Domažlic čeká olympijská mise. Trenér oštěpařek Sekerák má pro Paříž dvě želízka v ohni

Trenér oštěpařek David Sekerák prožije na olympijských hrách v Paříži nevídanou situaci. Už při středeční kvalifikaci bude v sektoru koučovat nejen Japonku Haruku Kitagučiovou, která je úřadující mistryní světa z roku 2023, ale také jednadvacetiletou Petru Sičakovou z Plzně. Serveru iROZHLAS.cz prozradil, kolik mladá atletka během sezony absolvovala závodních startů a jak sledovali světový žebříček, který rozhodoval o nominaci pro Paříž.

Plzeň/ Domažlice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oštěpařky Petra Sičaková (vlevo) a Haruka Kitagučiová s trenérem Davidem Sekerákem

Oštěpařky Petra Sičaková (vlevo) a Haruka Kitagučiová s trenérem Davidem Sekerákem | Foto: Iva Roháčková

Tohle léto bude pro mladou českou oštěpařskou naději něčím jiné. Petra Sičaková totiž zažije ve svých 21 letech olympijskou premiéru.

Dvě země, čtyři medaile. Finále výšky ovládla Mahučichová, druhá byla Australanka a bronz se dělil

Číst článek

Že bude letošní sezona stát za to, bylo zřejmé už od samotného začátku. Svěřenkyně trenéra Davida Sekeráka totiž už 3. dubna hodila na tréninkovém kempu ve španělské La Nucii výkon 62,12 metru, čímž si o víc jak dva metry vylepšila osobní rekord. Závod bohužel nebyl vypsán v kalendáři světové atletické federace, tak nemohl být zápis veden v mezinárodních statistikách.

To ale reprezentantku AK Škoda Plzeň neodradilo a bojovala dál. S výkonem 59,55 metrů vyhrála na začátku května Bronzový mítink Hvězdné Házení na Chodsku, čímž udělala velkou radost trenérovi a zároveň řediteli prestižního atletického podniku.

Parťačky i soupeřky

Hodně nejen tréninkových chvil během roku mladá závodnice tráví s parťačkou a mistryní světa z roku 2023 Harukou Kitagučiovou. I proto jedna z cest musela vést do Japonska. Na Zlatém mítinku v Tokiu, kde se bojovalo o co největší bodový zisk do světového žebříčku, obsadila osmé místo s výkonem 58,07 metru. Tři dny po startu v japonské metropoli už potěšila domácí fanoušky, když ovládla mítink Kladno hází (60,67 metru).

Velmi atraktivní souboj svěřenkyň Davida Sekeráka byl k vidění na nejprestižnější tuzemské atletické akci – Zlaté tretře v Ostravě. Kitagučiová tam totiž vyhrála nejdelším hodem 60,47 metru a jen pět centimetrů za ní zaostala právě Sičaková.

Rodačka z Nýřan pak zažila červen jako na houpačce. 10. června startovala na první velké mezinárodní akci v kategorii dospělých. Evropský šampionát dospělých v Římě ji ale nevyšel podle představ. V kvalifikační skupině A skončila s výkonem 52,86 metru na dvanáctém místě a do finálových bojů neproklouzla. Chuť si spravila o necelé tři týdny později, kdy na republikovém šampionátu ve Zlíně vybojovala bronzovou medaili za výkon 57,21 metru. 

Až poté se oči Sičakové i kouče Sekeráka naplno upřely na světový žebříček, který rozhoduje, kterých 32 závodnic se zúčastní olympijských her. A vyšlo to. Sičaková se ziskem 1151 bodů obsadila 28. místo a může se tak těšit na premiérový start pod pěti kruhy.

„Za zhruba tři měsíce Petra absolvovala 12 závodů a snažili jsme se vybírat akce, kde bude kvalitní konkurence a možnost sbírat důležité body do rankingu. Mám velkou radost, že to nakonec vyšlo. Není to jen obrázek letošní sezony, ale dřiny z let minulých,“ pochvaluje si kouč z Domažlic Sekerák.

Český trenér David Sekerák do olympijského boje posílá dvě svěřenkyně. Mladičkou Petru Sičakovou a Japonku Haruku Kitagučiovou (archivní foto) | Zdroj: Profimedia

Posledním závodním testem před dosavadní vrcholnou akci kariéry byl pro Sičakovou závod v polském Krakowě, kde na Mezistátním utkání překonala všechny soupeřky z Maďarska, Ukrajiny, Polska i Česka a navnadila se na olympijskou pouť výkonem 57,01 metru.

Trenér z Domažlic bude mít v Paříži opravdu napilno a bude muset zvolit trochu jiné přístupy k vedení svěřenkyň. Jednou z aspirantek na zisk medaile bude určitě úřadující mistryně světa Haruka Kitagučiová, která letos na Diamantové lize v Monacu hodila 65,21 metru a ve světovém rankingu ji patří první místo. Naopak o pět let mladší Sičaková bude vnímat podruhé během dvou měsíců atmosféru vrcholné akce. 

„Bude to něco jiného i pro mě. Mít dvě závodnice na vrcholné akci. Moc se na to těším a věřím, že obě předvedou výkon, se kterými budeme všichni spokojení,“ dodává Sekerák.

Do dějiště olympijských her odcestoval se svěřenkyněmi v pondělí 5. srpna a už ve středu 7. srpna dopoledne je na programu kvalifikace oštěpu žen. Případné finále pak držitelku pamětní medaile Města Domažlice Kitagučiovou a talentovanou Sičakovou čeká v sobotu 10. srpna.

Ondřej Váchal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme