Dvě země, čtyři medaile. Finále výšky ovládla Mahučichová, druhá byla Australanka a bronz se dělil

Favoritkou skoku do výšky byla v Paříži světová rekordmanka Jaroslava Mahučichová z Ukrajiny. Zřejmě sama tušila, že získá cenný kov, protože s sebou v sektoru měla už připravenou vlajku, se kterou nakonec oběhla Stade de France jako olympijská šampionka. Stříbrnou pozici obsadila její největší vyzyvatelka Nicola Olyslagersová z Austrálie. Že se ale bude dělit bronzová medaile a že ji získají krajanky dvou nejlepších skokanek, nečekal nikdo.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské medailistky (zleva) Eleanor Pattersonová, Iryna Geraščenková, Jaroslava Mahučichová a Nicola Olyslagersová

Olympijské medailistky (zleva) Eleanor Pattersonová, Iryna Geraščenková, Jaroslava Mahučichová a Nicola Olyslagersová | Foto: Kai Pfaffenbach | Zdroj: Reuters

Mahučichová stanovila světový rekord ve skoku do výšky 7. července 2024 na meetingu Diamantové ligy v Paříži. O 28 dní později, v tomtéž městě, jen na jiném stadionu pár kilometrů severněji, získala olympijské zlato. Ukrajinka si doskákala pro titul s čistým zápisem až do výšky dvou metrů. Postupně hladce překonala 191, 195, 198 a 200 centimetrů. Poté si po dvou nezdarech na 202 centimetrech nechala laťku posunout ještě o dva centimetry výše, kde ale zapsala i třetí křížek, a soutěž pro ni skončila. O další posun vlastního rekordu se tak už pokusit nemohla.

Tou dobou už ale měla Mahučichová jisté zlato, protože její největší soupeřka Olyslagersová, proslulá svými zápisy do deníčku po každém skoku, zaznamenala v soutěži horší zápis. Sice také skočila úvodní tři výšky na první pokus, když se ale laťka vysunula do úrovně dvou metrů, dokázala se přes ni přenést až na třetí pokus. Následné skoky na výšce 202 centimetrů už Australance nevyšly a z Paříže si tak stejně jako před třemi lety z Tokia odváží stříbro.

Stejně jako první dvě skokanky měla i další Australanka Eleanor Pattersonová po třech úvodních skocích čistý zápis. Začínala však na nižší výšce než Mahučichová s Olyslagersovou a na rozdíl od nich nedokázala překonat laťku zavěšenou na stojanech vysokých 198 centimetrů. Po třech křížcích tak už neměla vývoj soutěže ve svých rukách a musela čekat, co předvede svým třetím pokusem na stejné výšce Iryna Geraščenková.

Druhá Ukrajinka ve finále výškařek měla naprosto totožný zápis jako Pattersonová. Postupně zdolala 186, 191 a 195 centimetrů pokaždé prvním pokusem. Laťku ve výšce 198 centimetrů zkoušela překonat třikrát, ani jednou však neuspěla.

Ihned po posledním pokusu běžela gratulovat Geraščenkové a společně se radovaly ze zisku bronzové medaile. Podobnost mezi oběma závodnicemi byla v neděli v Paříži téměř dokonalá a dělení cenného kovu je spravedlivé i s ohledem na to, že v zápisech obou výškařek svítí ikona „SB“, která odkazuje na to, že si obě zároveň v olympijském finále vyrovnaly sezonní maximum. A mají ho opět naprosto totožné.

Karolína Laura Hornová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme