Dvě koupelny, posilovna a plno prostoru. Jak to vypadá u paralympionika Drahonínského doma?

Pražské Čakovice jsou místem, kde tráví nejvíc času dvojnásobný paralympijský vítěz a tvář Olympijského roku David Drahonínský. Reportéra Radiožurnálu Sport pozval do svého bytu na sídlišti, kde bydlí ve druhém patře. Při prohlídce vysvětlil, že i na vozíku se dá bez problémů a ve většině případů i bez cizí pomoci fungovat.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paralukostřelec David Drahonínský na tréninku (archivní foto)

Paralukostřelec David Drahonínský na tréninku (archivní foto) | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Bezbariérový byt Davida Drahonínského je 4+kk a má 92 metrů čtverečních. „Jsou tady tři samostatné pokoje, velký obývací pokoj s kuchyňským koutem a dvě koupelny. Bydlím tady sám, tak se můžu roztahovat, jak chci,“ směje se český paralympionik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na návštěvě u Davida Drahonínského v bytě

Jak zvládá starost o domácnost, když byt obývá sám? „Platím si asistenci na úklid, jinak mám byt přizpůsobený tak, že všechno ostatní zvládám sám,“ přiznává.

Nedůležitější pro Drahonínského je dostatečný prostor, aby se všude vešel s vozíkem, na který je připoutaný. „Už když jsem řešil byt s developerem, tak mi vyšli vstříc a udělali mi dveře do pokojů o šířce 80 centimetrů. Některé dveře jsou i šoupací,“ vysvětluje.

Domácí posilovna

Kromě koupelny, kuchyně a dalších místností má dvojnásobný paralympijský šampion k dispozici i posilovnu. „V jednom pokoji mám věž na cvičení, ale také krancykl, což je takový spinning na ruce. Člověk pořád šlape rukama a může si tam nastavit nějaký odpor, který je pořád stejný. Je to víceméně jako handbike. Není to stroj pro lidi s hendikepem, ale je to posilovací doplněk pro zdravé lidi, vyhovuje to ale i vozíčkářům, jako jsem já,“ popisuje vybavení posilovny Drahonínský.

V obývacím pokoji se nachází jeden hlídač. „Je to zlý pes jménem Čokoláda. Je to maminčin pes, který zde hlídá můj majetek. Je to vítací pes.“

Jedinou upravenou věcí v kuchyni je, že má Drahonínský venkovní rolety od všech venkovních oken na dálkové ovládání.

Pavel Petr, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme