Sparta úspěšně vstoupila do boje o Ligu mistrů. V úvodním duelu 2. předkola porazila Shamrock 2:0

Fotbalisté Sparty vyhráli v úvodním utkání 2. předkola Ligy mistrů na hřišti irského týmu Shamrock Rovers 2:0. V prvním poločase se trefil Veljko Birmančević, konečný výsledek stanovil po přestávce Tomáš Wiesner. Odveta je na programu příští úterý na pražské Letné.

Aktualizováno Dublin (Aktualizováno: 23:09 23. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Sparty v odvetném duelu 2. předkola Ligy mistrů vyzvou Shamrock Rovers

Fotbalisté Sparty v odvetném duelu 2. předkola Ligy mistrů vyzvou Shamrock Rovers | Foto: Niall Carson | Zdroj: PA Images / Profimedia

Sparta vyhrála venku v předkolech pohárů poprvé od ročníku 2012/13 a sérii 17 utkání. Do letošní pohárové kvalifikace vstoupila jako první z pěti českých zástupců. Premiérově se navíc utkala s některým z irských celků.

2:20

Dvě velké výzvy. Rosický chce Spartu dotáhnout k mistrovskému hattricku, ale i do Ligy mistrů

Číst článek

Irský celek šel do souboje dvou úřadujících mistrů svých zemí rozehranější, jelikož tamní liga se hraje systémem jaro - podzim. Navíc Shamrock zvládl úvodní předkolo LM proti Víkinguru Reykjavík. Naopak Sparta měla za sebou v sezoně jen úvodní ligové kolo, v němž v pátek po obratu zdolala Pardubice 2:1.

Na utkání podle místního hlasatele přišla nejvyšší návštěva Shamrocku v historii evropských pohárů - 9684 diváků. Úvod nabídl hru plnou nepřesností. Hosté ohrozili domácí branku poprvé ve 20. minutě, kdy stoper Vitík vypálil z dálky a gólman Pöhls vyrazil míč na roh. O chvíli později García z hranice vápna jen slabě vystřelil po zemi. Následně Wiesner pronikl do vápna a nahrál Tucimu, jehož nepříliš prudké zakončení domácí brankář vytáhl. Nejblíže k úvodnímu zásahu měl ale Shamrock. Gólman Vindahl „namazal“ balon přímo Farrugiovi, jeho střelu mířící do branky však skluzem zastavil Ross.

V 38. minutě Sparta skórovala. Hosté aktivním napadáním dostali Shamrock pod tlak, García vystihl špatnou rozehrávku jednoho z domácích hráčů, Pöhlse ještě nepřekonal, míč se však odrazil k Birmančevićovi a srbský křídelník se už nemýlil.

Pojistka v druhé půli

Do druhého poločasu poslal dánský trenér Sparty Friis do hry stopera Sörensena a Haraslína, který nahradil autora první branky. Slovenský reprezentant hned v úvodu připravil míč Kuchtovi, jehož tečovaná střela skončila na boční síti. Po necelé hodině hry Vindahl před nabíhajícím útočníkem odvrátil Clearyho centr.

V 65. minutě Sparta přidala pojistku po rychlém protiútoku. Kuchta našel na zadní tyči Wiesnera a ten z voleje překonal Pöhlse. Chvíli nato si Haraslín položil na zem jednoho z obránců, jenže gólmana Shamrocku neprostřelil. Po Garcíově centru zase Sörensen hlavičkoval těsně vedle a Olatunjiho ránu vytěsnil Pöhls na roh.

V nastavení ještě domácí sahali po snížení, jenže Honohan nevyužil ani jednu ze dvou velkých šancí. Nejprve se proti jeho hlavičce zaskvěl Vindahl a poté na zadní tyči těsně minul. Pražané vyhráli v pohárech teprve podruhé z posledních 16 duelů.

Postupující ve 3. předkole vyzve buď rumunský FCSB, nebo Maccabi Tel Aviv, jejichž první vzájemný souboj v úterý skončil 1:1. Poražený přejde do kvalifikace Evropské ligy, v níž vyzve slovinské Celje nebo Slovan Bratislava.

Úvodní utkání 2. předkola fotbalové Ligy mistrů:

Shamrock Rovers - Sparta Praha 0:2 (0:1)

Branky: 38. Birmančevič, 65. Wiesner. Rozhodčí: Kooij - Inia, Kücükerbir (všichni Niz.). ŽK: Burns - Solbakken. Diváci: 9684.

Sestavy:

Shamrock: Pöhls - Cleary, Lopes, Honohan - Hoare, Nugent, O'Neill, Farrugia (66. Burns), Clarke (84. Grace) - Kenny (66. Greene), Watts. Trenér: Bradley.

Sparta: Vindahl - Vitík (46. Sörensen), Ross, Zelený - Wiesner, Laci (62. Pavelka), Solbakken, García - Tuci (62. Krasniqi), Birmančevič (46. Haraslín) - Kuchta (75. Olatunji). Trenér: Friis.

rej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme