Fotbalisty Slavie čeká ve 3. předkole Ligy mistrů soupeř z Belgie, Spartu z Rumunska, nebo Izraele

Fotbalisté Slavie se ve 3. předkole Ligy mistrů utkají s belgickým týmem Union Saint-Gilloise. Dvojzápas začnou 6. nebo 7. srpna doma, odvetu odehrají o týden později venku. Druhý celek z pražských „S“ Sparta v případě postupu z 2. předkola přes Shamrock narazí na vítěze duelu mezi rumunským FCSB a Maccabi Tel Aviv. Úřadující český šampion by rovněž začal doma. Rozhodl o tom pondělní los ve švýcarském sídle UEFA v Nyonu.

Nyon (Švýcarsko) (Aktualizováno: 12:37 22. 7. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Slávistech byla občas vidět frustrace z nepříznivého stavu hry

Fotbalisté Slavie se ve 3. předkole Ligy mistrů utkají s belgickým týmem Union Saint-Gilloise | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Spartu před vzájemným soubojem může těšit vynikající pohárová bilance českých týmů proti irským soupeřům. Tuzemské celky ve 12 utkáních neprohrály a v 11 případech zvítězily (bez Poháru Intertoto).

2:20

Dvě velké výzvy. Rosický chce Spartu dotáhnout k mistrovskému hattricku, ale i do Ligy mistrů

Číst článek

Navíc Shamrock všech šest pohárových duelů s českými mužstvy prohrál včetně dvou zápasů v Poháru Intertoro v roce 2003 s Libercem.

„Do předkola jdeme s jasným cílem postoupit. Čeká nás nepříjemný zápas, ale věřím, že ho zvládneme,“ prohlásil stoper a kapitán Pražanů Filip Panák, který s týmem v minulé sezoně došel do osmifinále Evropské ligy. V úterý však nenastoupí, protože stejně jako například ekvádorský reprezentant Ángelo Preciado s mužstvem neodcestoval.

Zatímco Sparta do kvalifikace teprve vstoupí, Shamrock už má za sebou úvodní předkolo. V něm po výsledcích 0:0 venku a 2:1 doma vyřadil Víkingur Reykjavík, přestože oba zápasy dohrával v oslabení. V domácí odvetě navíc v osmé minutě závěrečného nastavení přečkal penaltu, která by poslala duel do prodloužení.

„Shamrock je klasický tým bojovníků, musíme tedy být připraveni na dvě bitvy. Pohárová utkání hrají s velkým srdcem. Oba góly vstřelili po rychlé přechodové fázi. Je to fyzický tým, doma jim publikum přidává nějaká procenta,“ řekl dánský trenér Pražanů Lars Friis, jehož svěřenci v případě postupu získají jistotu minimálně účasti v Konferenční lize.

Irské mužstvo si ještě hlavní fázi LM nikdy nezahrálo, ve skupině pohárů se dosud představilo jen dvakrát a v obou případech skončilo poslední.

Sparta od posledního postupu do skupiny LM v sezoně 2005/06 vypadla v kvalifikaci soutěže devětkrát po sobě, loni ve 3. předkole nestačila na penalty na FC Kodaň. Nadto od ročníku 2012/13 nevyhrála venku v předkolech pohárů 17 zápasů v řadě.

Shamrock je po 23 zápasech v irské lize, která se hraje systémem jaro-podzim, čtvrtý se ztrátou 13 bodů na vedoucí Shelbourne. V páteční generálce navíc prohrál v Irském poháru na hřišti Bohemian 0:1. Letenští ve stejný den v úvodním ligovém kole porazili doma po obratu Pardubice 2:1.

Vedle Sparty si o Ligu mistrů zahraje i její městský rival Slavia, která začne ve 3. předkole. Tento týden rozehrají kvalifikaci Konferenční ligy Mladá Boleslav a Ostrava. Zbývajícím českým účastníkem v pohárech je Plzeň, Viktorii čeká 3. předkolo Evropské ligy.

Slavia díky příznivému vývoji v závěru minulé sezony vstoupí do kvalifikace až ve 3. předkole nemistrovské části a bude usilovat o třetí účast v hlavní části soutěže v historii.

Dosud si ji zahrála v sezonách 2007/08 a 2019/20. Z českých klubů se naposledy představila v hlavní fázi předloni Plzeň.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme