Obžaloba žádá pro Peltu i Kratochvílovou vězení, peněžitý trest a zákaz činnosti

Státní zástupce navrhl pro bývalého předsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslava Peltu šest let vězení, pětimilionový peněžitý trest a pětiletý zákaz činnosti ve vedení korporací. Pro někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou žádá 6,5 roku za mřížemi, dvoumilionový trest a šestiletý zákaz funkcí ve veřejné správě. Řekl to v dnešní závěrečné řeči u pražského městského soudu.

Praha (Aktualizováno: 15:59 2. 9. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta u soudu

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta u soudu | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Oba obžalovaní vinu odmítají, domáhají se osvobození. Rozsudek zazní v úterý, bude již třetím v pořadí.

Soud začal potřetí řešit vinu Pelty a bývalé náměstkyně Kratochvílové v kauze sportovních dotací

Číst článek

Obžaloba tvrdí, že tehdejší milenci Pelta s Kratochvílovou ovlivnili v roce 2017 přidělení peněz 18 konkrétním žadatelům programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů. Vychází mimo jiné z policejních odposlechů z bytu, kde se dvojice scházela.

„Ještě předtím, než proběhlo hodnocení členy hodnotící komise, si obžalovaní určili z vybraných žádostí ty, které mají uspět,“ popsal dnes státní zástupce Ondřej Trčka. Podle něj upřednostnili subjekty, s nimiž chtěl mít Pelta dobré vztahy.

Pražský městský soud se případem zabývá už potřetí. Odvolací soud totiž v červnu už podruhé zrušil jeho rozsudek, který Peltovi s Kratochvílovou uložil totožné tresty, jaké pro ně nyní Trčka navrhl znovu. Ve dvou ze tří částí obžaloby navíc tehdy vrchní soud dvojici pravomocně zprostil viny.

Oba obžalovaní vinu odmítají - Kratochvílová už v minulosti řekla, že v bytě „plácali páté přes deváté“, Pelta zase uvedl, že na ovlivnění dotací byl „malý pán“. Exnáměstkyně dnes v jednací síni uvedla, že doložila řadu důkazů, nikdy soudu nelhala a a nikoho nemanipulovala. „Celou moji rodinu to úplně zruinovalo a já už bych potřebovala, aby to skončilo, protože já už prostě nemůžu,“ řekla.

Také Pelta zdůraznil, že kauza se řeší únavně dlouho. Ohradil se také proti požadavku ministerstva školství, aby společně s Kratochvílovou hradil údajnou škodu 1,1 miliardy korun. „Není možné, aby tohle někdo myslel vážně. Ovlivňuje to jakékoliv možnosti podnikání a přístup bank vůči nám. I sám stát ví, že je to nereálné a nesmysl. Beru to jako podpásovku, naprosto nekorektní a nefér,“ prohlásil.

Simona Kratochvílová u odvolacího soudu v Praze | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle obžaloby se Pelta s Kratochvílovou pokusili o zneužití pravomoci, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přičemž fotbalový funkcionář náměstkyni navedl. Za tyto trestné činy hrozí pět až 12 let vězení. Ve stadiu pokusu zůstaly činy z toho důvodu, že ministerstvo po zatčení Kratochvílové vyplácení dotací pozastavilo, příslušné dotační programy zrušilo a následně je vyhlásilo znovu.

Soudní senát se dnes v doplnění dokazování zaměřil na výslech znalce z oboru ekonomiky Vladimíra Smejkala, který vypracoval posudek na žádost obhajoby a podle nějž bylo bodování žádostí o dotace v pořádku.

Státní zástupce zpochybnil, že znalec měl dostatečné podklady, odbornost a znalost sportovního prostředí. Soudkyně Lenka Cihlářová také zmínila, že Smejkal zkoumal jen bodové ohodnocení 18 sporných žádostí, ačkoliv věcně posuzovaných žádostí bylo zhruba 800. Nevycházel navíc z oficiální metodiky zveřejněné ministerstvem školství.

Ovlivňování dotací

Obžaloba původně tvrdila i to, že Kratochvílová ovlivnila na ministerstvu v roce 2017 výši sportovních dotací ve prospěch FAČR a České unie sportu a že jejich představitelům vynášela informace. Na lavici obžalovaných kvůli tomu dříve usedl i šéf ČUS Miroslav Jansta, sekretář unie Jan Boháč a bývalý šéf ministerského odboru sportu Zdeněk Bříza.

Podle justice se tyto popsané skutky sice staly, ale nebyly trestnými činy. Obžalovaní se proto dočkali pravomocného osvobození. Nejvyšší státní zastupitelství však dnes informovalo o tom, že v neprospěch všech obžalovaných podalo dovolání.

Pelta i Kratochvílová skončili v roce 2017 po svém zatčení ve vazbě. Peltu soud propustil po měsíci, a to poté, co muž rezignoval na svou funkci šéfa FAČR. Kratochvílová strávila v cele téměř čtvrt roku. Kauza zmanipulování státních sportovních dotací stála místo nejen Peltu a Kratochvílovou - rezignovala kvůli ní i tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme