Soud začal potřetí řešit vinu Pelty a bývalé náměstkyně Kratochvílové v kauze sportovních dotací

Pražský městský soud se v pondělí začal potřetí zabývat otázkou viny bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simony Kratochvílové. V kauze zmanipulování státních sportovních dotací zůstala na lavici obžalovaných jen tato dvojice. Všechny ostatní obviněné včetně předsedy České unie sportu Miroslava Jansty justice už dříve pravomocně osvobodila.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta u soudu

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta u soudu | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Odvolací soud v červnu zrušil rozsudek, který Peltovi ukládal šest let vězení a Kratochvílové o půl roku více, a oběma navíc milionové peněžité tresty a zákazy činnosti. V části případu je zprostil viny. Zbylou část, která se týká programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů, vrátil k podrobnějšímu dokazování. Oba trestnou činnost odmítají.

Obžaloba tvrdí, že dvojice v roce 2017 ovlivnila přidělení peněz konkrétním žadatelům, a pokusila se tak státu způsobit škodu minimálně 175 milionů korun. Podle odvolacího senátu je zjevné, že tehdejší milenci spolu žádosti o dotace opakovaně probírali a že nešlo o pouhé konzultace, jak tvrdí Kratochvílová. Městský soud ale nyní bude muset pečlivěji řešit, jaké konkrétní změny spolu v bodování žádostí dohodli a jak Kratochvílová tyto změny prosadila na úkor jiných žadatelů.

Někdejší náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme