Vrchní soud zrušil rozsudek v kauze sportovních dotací, případ Pelty se bude projednávat potřetí

Vinu bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty a někdejší náměstkyně ministerstva školství Simony Kratochvílové bude muset znovu zkoumat soud. Odvolací senát vyhověl požadavku dvojice a vrátil případ zmanipulování sportovních dotací k dalšímu, už třetímu projednání. Zároveň pravomocně potvrdil osvobození ostatních obžalovaných včetně České unie sportu, jejího předsedy Miroslava Jansty i Fotbalové asociace ČR.

Praha (Aktualizováno: 11:15 6. 6. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Pelta u odvolacího soudu v Praze

Miroslav Pelta u odvolacího soudu v Praze | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zrušený rozsudek ukládal Peltovi šest let vězení, Kratochvílové o půl roku více. Oba také původně dostali milionové peněžité tresty a zákazy činnosti.

Podle obžaloby v roce 2017 mimo jiné ovlivnili přidělení peněz konkrétním žadatelům v programu pro materiálně-technickou podporu sportovních klubů, a pokusili se tak způsobit státu škodu nejméně 175 milionů korun. Podle předsedy senátu pražského vrchního soudu Vladimíra Krále ale stále není zřejmé a prokázané, jaké konkrétní změny v bodování žádostí spolu Pelta s Kratochvílovou dohodli a jak Kratochvílová tyto změny prosadila na úkor jiných žádostí. Oba vinu odmítají.

K důkazům patří policejní odposlechy z bytu na pražském Senovážném náměstí, kde se Pelta s Kratochvílovou scházeli. Podle Krále je zjevné, že Pelta s Kratochvílovou opakovaně probírali žádosti o dotace, které náměstkyně přinášela do pronajatého bytu, a že nešlo o pouhé konzultace, jak Kratochvílová tvrdí. „Není až tak podstatné, jestli motivem byla snaha vyhovět svědkyni Valachové, či jiným vlivným osobám,“ podotkl soudce.

Pelta a Kratochvílová jsou vinni, rozhodl i napodruhé soud. Zmanipulovali sportovní dotace

Číst článek

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) kvůli případu rezignovala. Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se své pozice ve fotbalové asociaci vzdal z vazby. Ministerstvo školství se domáhalo náhrady škody přes 1,1 miliardy korun.

Podle obžaloby se Pelta s Kratochvílovou pokusili o zneužití pravomoci, o porušení povinnosti při správě cizího majetku a o zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, přičemž fotbalový funkcionář náměstkyni navedl. Za tyto trestné činy jim hrozí pět až 12 let vězení.

Ve stadiu pokusu zůstaly činy z toho důvodu, že ministerstvo po zatčení Kratochvílové vyplácení dotací pozastavilo, příslušné dotační programy zrušilo a následně je vyhlásilo znovu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme