‚Zabij, zabij Srba‘. Srbsko hrozí odstoupením z Eura kvůli pokřikům chorvatských a albánských fanoušků

Srbská fotbalová asociace zaslala oficiální stížnost UEFA kvůli chování fanoušků během středečního utkání Eura mezi Albánií a Chorvatskem. Příznivci obou mužstev podle ní společně provolávali na adresu Srbů nenávistné pokřiky. Srbská asociace to uvedla v otevřeném dopise, který zveřejnila na webu.

Mnichov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbští fotbaloví fanoušci na utkání s Anglií

Srbští fotbaloví fanoušci na utkání s Anglií | Foto: Wolfgang Rattay | Zdroj: Reuters

„Jak už asi víte, fanoušci Chorvatska a Albánie v 59. minutě utkání společně skandovali ‚zabij, zabij Srba‘. Nešlo o jednotlivce, ale o útok velké skupiny fanoušků přímo proti našemu národu jako celku. Něco takového je neakceptovatelné. Navíc se to stalo na velké sportovní akci před zraky celé Evropy a světa. Věříme, že UEFA zareaguje odpovídajícím způsobem a viníky potrestá,“ stojí v dopise, který podepsal generální sekretář srbské fotbalové asociace (FSS) Jovan Šurbatović.

2:07

Zástupcům české ligy se na fotbalovém Euru střelecky daří. Trefili se Laci, Schranz a Provod

Číst článek

Srbům vadí, že na pokřiky z tribun nijak nezareagoval ani hlavní sudí Francois Letexier z Francie. „Utkání mělo být přerušeno, což je v souladu s řády UEFA o rasistických projevech na stadionech. Překvapuje nás, že k tomu nedošlo. Tím spíš, že v minulosti se zápasy přerušovaly i v případech, kdy byla intenzita provinění o poznání nižší,“ uvedla asociace.

„To, co se stalo, je skandální. Budeme po UEFA žádat sankce, i kdyby to mělo znamenat nepokračování v turnaji,“ sdělil srbské televizi RTS sekrektář FSS Šurbatović, že asociace je odhodlaná v případě nedostatečné reakce UEFA odstoupit z probíhajícího Eura.

K urážkám a střetům mezi fanoušky balkánských týmů a států bývalé Jugoslávie dochází na fotbalových stadionech opakovaně. Srbové byli sami potrestáni pokutou 15 tisíc eur (asi 370 tisíc korun) za chování příznivců během úvodního duelu s Anglií.

Fanoušci vyvěsili na tribunách transparenty s mapou své země včetně Kosova, jehož samostatnost Srbsko neuznává. Za provokativní mapy zaplatili po utkání s Itálií i Albánci, kteří dostali v součtu pokuty ve výši 42 tisíc eur (více než milion korun) za použití pyrotechniky, házení kelímků s pivem a vběhnutí na hřiště.

>

ČTK, lbk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme