Zásah na filozofické fakultě. Nikdo z policistů nespáchal trestný čin, oznámil šéf inspekce

V případu střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy není žádný z policistů či zaměstnanců policie podezřelý ze spáchání trestného činu. Uvedl to ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně šéf Generální inspekce bezpečnostní sborů Vít Hendrych. Inspektoři prověřovali zásah policistů z loňského 21. prosince, kdy útočník zavraždil 14 lidí a poté obrátil zbraň proti sobě. Závěrečná zpráva bude mít podle Hendrycha asi 50 stran.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 13:11 6. 6. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie uzavřela Mánesův most vedoucí k budově Filozofické fakulty UK

Útočník střílel na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy loni 21. prosince. Zavraždil 14 lidí, poté obrátil zbraň proti sobě (archivní foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„V případu střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy došla Generální inspekce bezpečnostních sborů k závěru, že žádný z policistů či zaměstnanců policie není podezřelý ze spáchání trestného činu,“ řekl ředitel GIBS Vít Hendrych poslancům sněmovního bezpečnostního výboru v Poslanecké sněmovně.

Státní zástupkyně ke střelbě na filozofické fakultě: policie nasadila atypicky dva vyšetřovatele

Číst článek

Inspekci podle něj nepřísluší přezkoumávat zvolené taktické postupy policie. „I přes náš závěr ale pokládáme za důležité sdělit, že v průběhu šetření jsme narazili na oblasti, které lze hodnotit jako oblasti, na které je nutné se zaměřit,“ doplnil s tím, že návrhy na případné změny nechce sdělovat veřejně, ale přiblíží je v neveřejné části jednání poslancům bezpečnostního výboru.

Jednou z oblastí je podle něj komunikace policie. V minulosti čelila kritice, že před útokem dostatečně neinformovala vedení školy. Policie sama toto pochybení uznala.

„V metodických doporučeních jsme shledali, že vidíme prostor pro zrychlení a zefektivnění policejních činností při takovýchto událostech,“ doplnil ještě Hendrych.

Policie je pak podle něj jediná, kdo může své postupy vyhodnotit a případně přijmout změny. „Generální inspekce zašle policii návrhy na doporučení k určitým oblastem a také nabídne odborníky s nestranným pohledem, kteří se mohou na vyhodnocení postupu policie účastnit,“ konstatoval Hendrych, který si zároveň postěžoval na úniky informací ohledně případu od příslušníků bezpečnostního sboru.

Pozůstalí na výboru

Závěry inspekce si přišli do Sněmovny vyslechnout také někteří pozůstalí po obětech střelby.

„Práce inspekce se mi nelíbí. Ne proto, co ve zprávě je, ale proto, co v ní není. Poslal jsem GIBS e-mail, dodnes mi nikdo neodpověděl. Jako pozůstalí v tom stále žijeme, nemáme sílu se nikam vlamovat a očekávali jsme vstřícné jednání, že by nás třeba přes univerzitu oslovili,“ řekl na výboru muž, který nechtěl uvést své jméno. „GIBS s námi nespolupracoval,“ stěžoval si. Za postup naopak pochválil policii, která podle něj s pozůstalými mluví.

Generální inspekce bezpečnostní sborů dokončila prověřování policejního zásahu při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Podle Hendrychova vyjádření inspektoři vyhodnocovali tisíce stran dokumentů či kamerové záznamy, kterých bylo asi 100 nebo 200 gigabajtů dat. „Ten objem byl veliký, bylo to pro nás kapacitně trošku složitější. Je to opravdu rozsáhlá záležitost,“ popsal šéf inspekce.

Nové zbraně, speciální výcvik

Motiv střelce z filozofické fakulty nebyl ovlivněn duševní poruchou, potvrdila státní zástupkyně

Číst článek

Policejní prezident Martin Vondrášek ve středu pro Blesk.cz připustil, že policie mohla být na zásah lépe připravena. Podobným případům je ale podle něj těžké předejít. „Ale nechci nikoho omlouvat. Myslím, že ten zákrok byl velice rychlý, ti policisté, kteří byli na místě, mají můj obdiv,“ řekl.

Zároveň uvedl, že policie potřebuje po tragické střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy pokračovat ve speciálním výcviku, o výcvikovém centru jednala s armádou a s vojenskou policií. Musí také obměnit dlouhé zbraně a dobudovat jednotný analytický nástroj, který bude zastřešovat její informační systémy.

Od střelby na filozofické fakultě uplyne 21. června půl roku. Útočník, student fakulty, loni 21. prosince v budově FF UK na Palachově náměstí zavraždil 13 lidí, čtrnáctá oběť zemřela později v nemocnici. Mezi oběťmi byli studenti a pedagogové školy.

Dalších 25 lidí bylo zraněno, část velmi těžce. Střelbu pachatel zakončil sebevraždou. Jde o nejtragičtější takový případ v historii Česka.

jgr, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme