Počasí komplikuje sklizeň českých plodin, přesto bude letos rekordní

Ministerstvo zemědělství očekává i přes špatné počasí rekordní sklizeň. Historického maxima dosáhne řepka ozimá a nejspíš také obiloviny. Sklizeno je zhruba 80 procent všech osetých ploch. Kvůli nižším teplotám a dešti ale bude horší kvalita sklizně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn sklízí obilí

Kombajn sklízí obilí | Foto: Jan Rosenauer

„Kvalita už nebude taková, jako kdyby se obilí sklízelo před 14 dny. Bude problém naplnit potravinářskou jakost. Když pominu to, že některé porosty už opravdu začínají klíčit v klase, takzvaně porůstat, v tom okamžiku je obilí problematicky zpracovatelné, už je to pouze krmné obilí a to ještě velice problematické krmné obilí,“ uvedl dnes ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Přestože kvalitu sklizně ještě můžou ovlivnit současné deště a nízké teploty, podle agrárního analytika Petra Havla bude i tak letošní úroda dobrá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Polední publicistiky Radiožurnálu byli ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU ČSL a agrární analytik Petr Havel

„Občas se někde se může zhoršit kvalita, někde budou větší náklady na sušení obilí, nicméně letošní sklizeň je velmi dobrá. A to nejen objemem, ale i lepší strukturou pěstovaných plodin,“ říká.

„Výrazně se zvýšily plochy máku, osázeli jsme větší plochu raných brambor. To jsou všechno dlouhodobé pozitivní trendy, které se letos oproti předešlým letům obrátily správným směrem,“ dodává Havel.

EU podpoří pěstitele ovoce a zeleniny

Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes informoval také o aktuálním vývoji kolem ruských sankcí. Očekává ztráty od 800 milionů do dvou miliard korun. „Jde o ztrátu, která je velice obtížně vyčíslitelná, protože jde o sekundární dopady. Projeví se tím, že na trhu EU vznikne přebytek zboží, které nebude možné exportovat do Ruska. My zatím nemáme přesná čísla,“ vysvětluje.

Ministerstvo zemědělství podle Jurečky v současnosti jedná o konkrétní formě podpory pro producenty některých druhů ovoce a zeleniny, na které ruské sankce dolehnou.

„V tento okamžik se připravuje opatření pro pěstitele ovoce a zeleniny, kterým bude kompenzována ztráta jejich produkce. Třeba tím, že ji ponechají na poli a bude zaorána, nebo bude nástroj na podporu exportu tohoto zboží mimo trh EU, případě nějaké intervenční opatření na skladování některých komodit,“ popsal.

Pokud jde o živočišné komodity, ministerstvo podle Jurečky nyní čeká na to, až Evropská komise návrh opatření představí. „Podle mých informací by to mělo být v řádu několika příštích dnů. Poté bude k tomu ještě potřeba mít konkrétní prováděcí předpisy, jak postupovat,“ doplňuje.

Helena Šulcová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme