České dráhy zdraží. Od poloviny prosince bude stát jízdenka v průměru o 5 procent víc

Národní dopravce České dráhy (ČD) od 15. prosince zvýší ceny jízdného průměrně o 4,9 procenta. Cena jízdenky dospělého na kratší vzdálenost bez slevy vzroste ve většině případů o jednu až pět korun. Nové ceny se v jízdném projeví od zavedení jízdního řádu pro rok 2025. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informoval mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Českých drah (ilustrační foto)

Národní dopravce České dráhy (ČD) od 15. prosince zvýší ceny jízdného průměrně o 4,9 procenta (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Zvedne se také sazba základního kilometrického tarifu a z něj odvozených nabídek, úprava reflektuje inflaci a zvýšení nákladů za uplynulý rok.

Na delší vzdálenosti podle Šťáhlavského cestující využívají většinou jízdenky s dynamickou cenotvorbou, levnější jsou dříve zakoupené jízdenky. Jde zejména o vnitrostátní vázané jízdenky a mezinárodní včasné jízdenky Evropa.

5:27

‚Eliminuje technickou i lidskou chybu.‘ Na železnici začíná provoz moderního bezpečnostního zařízení

Číst článek

Aktuální cena ve chvíli prodeje je zveřejněna v e-shopu ČD a vychází například z poptávky po cestování nebo z toho, jestli jde o vlak jedoucí ve špičce, nebo mimo špičku. Jízdenky za letošní ceny mohou cestující kupovat do 14. prosince v předprodeji až 60 dní předem.

Od 15. prosince také dopravce navýší ceny některých aplikací na In Kartě, pokud ji cestující využívá ve formě plastové karty. Zvýšení bude o 100 korun u aplikací s jednoletou platností a o 200 korun s tříletou platností.

Podobně se upraví časové doplatky do první třídy a ceny síťových vnitrostátních jízdenek. Například cena měsíčního doplatku do první třídy se zvýší o 200 korun na 1190 Kč, cena celostátní skupinové víkendové jízdenky pro až pět osob se zvedne o 100 korun na 999 Kč a cena celodenní síťové jízdenky se zvýší z 699 korun na 799 Kč.

Ve vozech první třídy ve vnitrostátní přepravě dopravce ukončí poskytování bezplatné přepravy dětí do šesti let a průvodců osob s průkazem ZTP/P. Tito cestující budou od 15. prosince za jízdenku v první třídě platit plnou cenu, pokud neprokáží nárok na některou z nabízených slev.

Dráhy by letos měly do provozu poslat až 140 nových vlaků s více než 22 000 místy k sezení. Na regionálních linkách se postupně objevují nové vlaky RegioPanter a RegioFox, klimatizované a bezbariérové vlakům, ve kterých s palubní Wi-Fi sítí, zásuvkami a USB konektory. Na dálkové linky dopravce nasazuje první soupravy ComfortJet.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme