Královéhradecký kraj nesouhlasí se vznikem soukromého gymnázia v Hořicích

Vznik soukromého čtyřletého gymnázia se nelíbí hejtmanství Královéhradeckého kraje. Úředníci ministerstva školství nejdřív vznik školy zamítli, škola se ale odvolala a napodruhé už ministerstvo nové gymnázium zapsalo do rejstříku škol. Královéhradecký kraj, který v regionu zřizuje střední školy, se bojí, že nové gymnázium sebere studenty krajským školám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní maturita (ilustrační foto)

Státní maturita (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Nám bylo slíbeno a zatím všichni ministři dodržovali to, že bez povolení kraje se nebudou otevírat žádné školy. Tyto věci si musíme jasně vyřešit, takhle to není možné. Jestli chce ministerstvo, abychom řídili střední školství, nemůže do toho nekoordinovaně zasahovat.“

Tak reaguje na zprávu o tom, že ministerstvo nakonec soukromé gymnázium povolilo, hejtman Lubomír Franc z ČSSD. Kraj se přitom ke vzniku školy vyjadřoval od začátku negativně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vzniku soukromého gymnázia v Hořicích informoval reportér Jiří Fremuth

Ministerstvo školství ale tvrdí, že jeho úředníci při druhém rozhodování zohlednili veřejný zájem, podporu veřejnosti, ale také horší dostupnost čtyřletého gymnázia pro hořické deváťáky.

„Ministerstvo školství na základě ústní dohody s asociací krajů vznik nové školy nepovolilo, ovšem rozkladová komise toto rozporovala kvůli nesouladu se zákonem. Proto odbor regionálního školství musel respektovat rozhodnutí rozkladové komise,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Klára Bílá.

Radní Královéhradeckého kraje pro školství Táňa Šormová z KSČM ale namítá, že nová škola bude konkurovat těm krajským. „Pokud se otevírá další škola, může být citelně poškozen jiný obor, který v daném regionu je. Předpokládáme, že to dopadne na obchodní akademii, na zemědělské lyceum,“ podotýká.

Město už nabídlo budovu bývalého gymnázia

Kraj před třemi lety sloučil několik hořických středních škol, tehdy tak zaniklo státní čtyřleté gymnázium. Do jeho budovy by se mohla nová soukromá škola nastěhovat. Podporuje ji i hořická radnice.

„My bychom mohli poskytnout novému gymnáziu budovu po bývalém gymnáziu. Zastupitelstvo města už v minulosti řeklo, že by to rádo udělalo i třeba za symbolické nájemné,“ potvrzuje starosta Ivan Doležal z ODS.

Stále ale není jasné, jestli soukromé gymnázium stihne otevřít první ročník už po letošních prázdninách.

„Momentálně se domlouváme s městem, jak to udělat, abychom třeba i s minimálním počtem dětí mohli školu spustit a byla aspoň trochu životaschopná,“ dodává budoucí ředitelka Šárka Šandová s tím, že potřebné učitele už má předjednané.

Jiří Fremuth Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme