Obézní lidé by měli být chráněni před diskriminací, řekl poradce Soudního dvora EU

Obezita může být za určitých okolností považována za zdravotní postižení. Na hodně obézní lidi se pak může vztahovat ochrana před diskriminací, třeba v práci. Dnes o tom rozhodl poradce Soudního dvora Evropské unie, nejvyššího soudu v osmadvacítce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obezita (ilustrační foto)

Obezita (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Stanovisko poradce nejvyššího evropského soudu má za sebou příběh velmi obézního Dána, který se obrátil na dánské soudy s tím, že kvůli své váze 160 kilogramů byl propuštěn z práce. Zatímco jiní, méně obézní kolegové, propuštěni nebyli.

Dán si proto stěžoval, že se stal obětí diskriminace právě kvůli své nadměrné váze. Dánské soudy si ovšem s jeho stížností nevěděly rady, tak se obrátily na Soudní dvůr Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stanoviscích poradce Soudního dvora EU informoval zpravodaj Ondřej Houska

Jeho poradce vynesl jednoznačné stanovisko: morbidně obézní člověk měřící asi 180 centimetrů a vážící více než 130 kilogramů by měl být chráněn před diskriminací právě kvůli své nadváze.

Konečný verdikt v případě zmíněného Dána je na dánských soudech. Soudci se však stanovisky poradců nejvyššího evropského soudu většinou řídí.

U Soudního dvora Evropské unie se dnes probíral i případ, kdy Nizozemci odmítli homosexuální žadatele o azyl. Úřady jim totiž homosexualitu neuvěřily a kladly jim kvůli tomu nepříjemné otázky.

Podle poradkyně nejvyššího evropského soudu je takové jednání ponižující. Úřady by podle ní neměly zpochybňovat sexuální orientaci, třeba i falometrií, ale prověřovat důvěryhodnost žadatele.

Ondřej Houska, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme