Před třiceti lety se vrátili do vlasti poslední Češi a Slováci unesení v Angole

Před třiceti lety skončila anabáze skupiny československých občanů, kteří prožili patnáct měsíců v zajetí povstalců v jihoafrické Angole. Do Prahy se 23. června 1984 vrátilo posledních dvacet mužů ze skupiny expertů, kteří v angolském městečku Alto Catumbela řídili rekonstrukci továrny na výrobu papíru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malí Angolané

Malí Angolané | Foto: Ing. Jiří Hejkrlík

Českoslovenští experti a jejich rodiny byli nežádoucími pomocníky nenáviděné angolské marxistické vlády, kterou komunistické Československo podporovalo.

Protivládní rebelové z hnutí UNITA zajali 66 mužů, žen i malých dětí. Při několikaměsíčním pochodu ušli 1500 kilometrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vzpomínkovou reportáž o únosu v Angole připravil Jaroslav Skalický

„Pochodovali jsme třeba 36 hodin se dvěma čtvrthodinovými přestávkami a takto jsme přešli třeba téměř 100 kilometrů. A to všechno s dětmi,“ vzpomínal jeden z přeživších.

Únosci vedli rukojmí nehostinnou africkou krajinou.

„Pravidelně pršelo, většina lidí měla na sobě jen věci, ve kterých byla zajatá, žádnou ochranu ani teplé věci na noc,“ uvedl.

Jaroslav Navrátil útrapy dlouhé cesty nakonec nezvládl, zemřel po pádu z vysílení. Když rukojmí dorazili do bašty povstalců, rozběhla se vyjednávání. Na konci června 1983 vyšly ze zajetí ženy, děti a nejvíce nemocní.

Zbývající dvacítka mužů se dostala na svobodu až ve chvíli, kdy se československá vláda zavázala, že nebude do Angoly dodávat zbraně ani odborníky.

Jaroslav Skalický, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme