Vládnou na Ukrajině fašisté a ultrapravice? Volby ukázaly, že jejich reálný vliv je mizivý

Kyjev ovládli fašisté a ultrapravice vládne Ukrajině, taková hodnocení se po pádu režimu prezidenta Viktora Janukovyče objevovala v posledních měsících poměrně často. Prezidentské volby ale tento trend nepotvrdily. Naopak, kandidáti krajní pravice na Ukrajině zcela pohořeli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U některých volebních místností v Kyjevě se stojí dlouhé fronty

U některých volebních místností v Kyjevě se stojí dlouhé fronty | Zdroj: Reuters

Irina a Máša sedí u počítače. Pročítají své profily na Facebooku, čtou vzkazy a odpovídají. „Vedeme svoji informační válku na sociálních sítích,“ směje se Irina a Máša ji doplňuje: „Jsme obyčejné holky, nepracujeme pro nikoho. Jen nás baví internet.“

Jejich nejčastějšími respondenty jsou Rusové, najdou si jejich profil na Facebooku nebo na jiných sociálních sítích a osloví je.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kde se obvinění z fašismu na Ukrajině vzala a jak jsou oprávněná? Zjišťoval v Kyjevě reportér Jaromír Marek

„Nejsou to vlastně ani otázky. Hrubě nás napadají, píší své ostré komentáře. Vidí, že jsme z Ukrajiny a automaticky jsme pro ně Banderovci a fašisti. My se jim snažíme vysvětlit, že nic takového není pravda,“ říká Irina.

Faktem je, že nacionalistický Pravý sektor se značnou měrou podílel na pádu režimu Viktora Janukovyče. Jeho stoupenci dodnes okupují kyjevské náměstí Majdan, kde stanují pod portrétem Stepana Bandery.

Reálný vliv krajní pravice je ale mizivý, soudí Joseph Zisels, prezident Asociace židovských organizací a komunit na Ukrajině.

„Volby ukázaly, že dva představitelé krajní pravice, šéfové Prvého sektoru a Svobody, o kterých se mluvilo jako o největších antisemitech a rasistech, získali dohromady 1,7 procent hlasů. To jasně ukazuje, že ukrajinská veřejnost se staví k takovým radikálům a demagogům negativně,“ vysvětluje.

Kde se nálepka Ukrajiny, coby země oslavující fašismus vzala? Bývalý šéf ukrajinské tajné služby Igor Smeško má jasno:

„Je to ruská propaganda. Žádný fašistický režim tady není.“ Jak ale připouští, tento argument zaznívá často na ruskojazyčném východě Ukrajiny, který se tak vymezuje vůči Kyjevu.

„Jediné, co můžeme dělat je vysvětlovat lidem na východě země, že máme společné nepřátele: korupci, autoritativní režim a rozklad vlády práva. Toto napravit, o tu teď na Ukrajině jde. Ostatní je propaganda z Ruska,“ říká Igor Smeško.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme