Kde žijí nejprůměrnější voliči europoslanců v Česku? V Okrouhlici na Vysočině

Lidé v Okrouhlici na Vysočině vůbec netuší, že jsou dokonale průměrní voliči. Z výsledků Českého statistického úřadu, které si nechal zpracovat Radiožurnál, totiž vyplývá, že výsledky voleb do Evropského parlamentu před pěti lety tam dokonale kopírovaly celostátní výsledky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V ČR začaly volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu

V ČR začaly volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu | Foto: Filip Jandourek

„Jsou tu obyčejní lidé, podle toho si myslím, že i volili,“ říká Jitka, která v obci ve stánku prodává točenou zmrzlinu.

V obci visí jediný volební plakát, ostatní asi zmizely pod nánosem dalších letáků. Ani žádné kandidáty na europoslance tu nikdo z místních na vlastní oči neviděl.

Přehrát

00:00 / 00:00

S "nejprůměrnějšími" voliči v Česku natáčel reportér Ĺubomír Smatana

Vesnice, která leží na řece Sázavě, nemá ani náves. „Až na to, že je to rodiště a působiště Jana Zrzavého, tak mě nic jiného nenapadá,“ říká jeden z místních, který se do vsi přistěhoval. A volit tu bude poprvé.

Před pěti lety přišlo k evropským volbám z 1022 jeho spoluobčanů z Okrouhlice jen 291, tři hlasy navíc nebyly platné. Necelé tři stovky Okrouhlických pak volili stejně jako občané celého Česka.


Zvětšit mapu

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme