Na pražském Vyšehradě vypouštěli netopýry, doprovázel to jazz

Pražští netopýři a hlavně ti, kteří žijí na Vyšehradě, zažili v pátek rušný večer. Několik jich získalo svobodu a sdružení Nyctalus, které se zabývá jejich ochranou, jim uspořádalo benefiční koncert.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Netopýr druhu Carollia brevicauda - ilustrační foto

Netopýr druhu Carollia brevicauda - ilustrační foto | Foto: Diego Lizcano, CC BY 2.0

„Jsou to dvě krásné holky. Myotis myotis, tedy netopýr velký,“ popsala Marta Paduchová ze sdružení Nyctalus své svěřenkyně, dvě netopýří samice, které několik měsíců ošetřovala. Za pár okamžiků je před zraky hloučku lidí vypustila na svobodu.

Jedním z těch, kdo osobně daroval volnost jednomu z netopýrů, byla i jazzová zpěvačka Jana Koubková. Na tváři měla úsměv i přesto, že se vypouštění neobešlo bez nehody. „Počural mě, ale měla jsem rukavice. Bylo hrozně hezké se na ně koukat a pak najednou vzlétli,“ smála se zpěvačka.

Jana Koubková ale nepřišla netopýry jenom pouštět, ale také jim spolu se svým dvorním kytaristou Romanem Hampacherem zahrát a zazpívat. Zazněly i písně z připravovaného alba Smrt Standardismu.

Koncert uspořádalo hnutí Nyctalus, které se stará o nalezené a poraněné netopýry. Těm totiž hrozí ve velkých městech jako je Praha řada nebezpečí.

„Přicházejí o přirozené úkryty, například duté stromy a štěrbiny. Stává se, že lezou k rourám od kamen a to je jejich konec,“ vysvětluje Marta Paduchová.

Páteční koncert na Vyšehradě tak udělal radost nejen posluchačům, ale určitě i netopýrům. Výtěžek ze vstupného půjde právě na jejich ochranu.

Kryštof Benoni, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme