Mladí manželé z jihu Čech si vydělávájí chovem mravenců

Chovem dobytka se lidé živí běžně, ovšem chovem mravenců - to už je jiná. Václav Skoupý to ale zkusil a s rodinou se odstěhoval z Prahy do vesnice Přeborov v jižních Čechách. Ve studené usedlosti pořádně zatopil v kotli, aby hmyz vydržel středoevropské klima, a ve stodole začal vyrábět mobilní mraveniště pro fajnšmekry. Hmyzem hodlá uživit sebe, ženu a dvě děti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chovatel mravenců v Přeborově

Chovatel mravenců v Přeborově | Foto: Filip Jandourek

„Mravenci jsou skupina hmyzu, která je pro chov velmi zajímavá,“ říká Václav Skoupý. Za cenu malého bytu na pražském sídlišti si pořídil velký dům se zahradou i stodolou. Stavení zatím ještě pořádně nevyhřál, děti mají studený odchov, důkladně zatopeno má ale tropický hmyz.

Manželka Marcela se s novým životem víc než smířila: „Pro mě to byla úplně nová věc. Když jsem slyšela, že někdo chová mravence, tak to pro mě bylo naprosto abstraktní. Už jsem se s tím ale skamarádila a oblíbila jsem si to taky.“

Přehrát

00:00 / 00:00

U chovatele mravenců v Přeborově natáčel redaktor Ľubomír Smatana

Václav Skoupý zatím ještě chodí jednou týdně na brigádu ke koním do vedlejší vesnice, jinak mu ale mravenci začínají vydělávat. Zvlášť když k nim vyrábí i mobilní mraveniště - takzvaná formikária.

„Výhodou je, že na rozdíl od pozorování mravenců venku, je tady možné vidět i co se děje uvnitř hnízda. Je například možné pozorovat královnu,“ vysvětluje.

Nejlepší prodejní artikl jsou prý ale kudlanky, které jsou také vášní Václava Skoupého. Patří mezi jejich významné české chovatele.

Zatím se tedy usměvavý třicátník drží nad vodou a věří, že časem bude sebe, svoji ženu a dvě děti živit jenom hmyzem.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme