Dvakrát ukradený obraz Tiziana se může vydražit až za 32 milionů dolarů. Prodává se poprvé po 145 letech

Dvakrát ukradený obraz italského renesančního malíře Tiziana „Odpočinek na útěku do Egypta“ půjde začátkem července do aukce v Londýně a odborníci očekávají, že by se mohl vydražit až za 32 milionů dolarů (739 milionů korun). Informovala o tom agentura Reuters.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Odpočinek na útěku do Egypta od renesančního malíře Tiziana

Obraz Odpočinek na útěku do Egypta od renesančního malíře Tiziana | Zdroj: Christie's

Obraz, který se podle aukční síně Christie's prodává poprvé po zhruba 145 letech, ukazuje Marii s malým Ježíškem v náručí a Josefa sedícího poblíž, jak odpočívají na útěku do Egypta.

Obraz Toyen Tajemství míst se vydražil za téměř 50 milionů korun. Soupeřilo o něj několik dražitelů

Číst článek

„Je neuvěřitelně vzácné, aby se obraz takového významu dostal na aukční trh... v soukromých rukou je jen velmi málo významných Tizianových děl,“ uvedl Henry Pettifer z aukční síně.

Renesanční mistr dílo vytvořil kolem roku 1510, když mu bylo zhruba 20 let. Podle Pettifera jím do malířství přinesl revoluci, když do náboženské malby vnesl naturalismus.

Obraz byl uloupen Napoleonovými vojsky ve Vídni v roce 1809. V roce 1878 ho vydražila Christie's a jeho majitelem se stal anglický aristokrat. Z jeho sídla roku 1995 dílo někdo ukradl. Našlo se o sedm let později bez rámu na autobusové zastávce v jihozápadním Londýně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme