Telefónica a Vodafone spojí sítě. Operátoři ušetří, zákazník vydělá

Operátoři Telefónica a Vodafone chtějí propojit své mobilní sítě. Firmy plánují, že technická zařízení, jako jsou vysílače nebo stožáry, vloží do společného podniku. Přínos to bude mít jako pro samotné firmy, tak pro zákazníky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostrukce vysílače

Kostrukce vysílače | Foto: Michal Záboj

Odborníci přisuzují záměr telekomunikačních společností spojit vlastní mobilní sítě skutečnosti, že jsou operátoři pod tlakem regulátora a klesajících cen.

Vodafone má podle deníku Mladá fronta Dnes v rámci tohoto spojení Telefónice zaplatit zhruba jednu miliardu korun. Telefónica očekává úspory ve výši čtyř miliard korun za 15 let.

„Sdílení infrastruktury může být logickým krokem ve strategii jejího rozvoje, jak je možné vidět na řadě příkladů v Evropě,“ řekla mluvčí společnosti Vodafone Markéta Kuklová. Dohoda se zatím teprve připravuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánech na propojení mobilních sítí Vodafone a Telefóniky se zajímal redaktor Jan Beneš

Hany Farghali z Telefóniky k tomu dodal, že firma hledá možnosti, jak pokračovat ve sdílení nákladů: „Věříme, že sdílení sítí, které jsme v minulosti uzavřeli, umožnilo rychlejší rozvoj služeb.“

V praxi na propojení sítí neušetří pouze firma. Těžit bude i zákazník. Podle odborníků by takový krok totiž znamenal sloučení veškerého pokrytí obou operátorů. A protože infrastruktura Telefóniky je rozsáhlejší, zákazníci Vodafonu by na tom byli z pohledu pokrytí o něco lépe.

„Další přínos by mohl být v tom, že by operátoři nižší náklady mohli promítnout také do nižších cen. Je otázka, jestli k tomu dojde, já bych byl spíše skeptický. Samozřejmě budou spíše dbát na to, aby obnovili svoje vlastní zisky,“ vysvětlil nezávislý konzultant a publicista Jiří Peterka.

Nešlo by o nic neobvyklého. Podobná spojení nejsou na českém trhu ničím výjimečným. Telefónica s T-Mobilem už třeba sdílejí některé stanice na 3G sítě ve venkovských oblastech.

Matěj Skalický, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme