STEM: Současný systém penzí neumožňuje prožít důstojné stáří, soudí většina Čechů

Současný důchodový systém není podle většiny Čechů spravedlivý, nedokáže lidem zajistit důstojné stáří, a dokonce ani pokrytí základních potřeb. Zjistil to květnový výzkum analytického ústavu STEM, podle kterého většina lidí podporuje důchodovou reformu, oproti loňskému roku jich však mírně ubylo. Nízkou podporu mají zvyšování důchodového věku a snižování vyplácených penzí.

Průzkum Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tři pětiny respondentů odpovědělo v průzkumu analytického ústavu STEM, že současný důchodový systém není spravedlivý. Tento podíl je ještě znatelnější mezi lidmi, kteří hodnotí ekonomickou situaci své domácnosti jako špatnou (68 procent).

Téměř dvě třetiny lidí (64 procent) míní, že průměrný starobní důchod nestačí na pokrytí základních potřeb důchodců. Výši penzí častěji hodnotí jako dostatečnou více vzdělaní a lidé z dobře zajištěných domácností. To, že současný systém důchodového zabezpečení lidem neumožňuje prožít důstojné stáří, si myslí asi tři čtvrtiny respondentů (74 procent)

„Průměrný starobní důchod byl v Česku na začátku roku 2024 asi 20 700 Kč. Tuto informaci jsme respondentům v rámci dotazování neposkytli. Ve svém hodnocení se tak spíše opírali o svoji vlastní představu o tom, kolik by průměrný důchod mohl být. Ta je pravděpodobně ovlivněna výší jejich vlastního důchodu, případně výší důchodu lidí v jejich okolí,“ doplňuje Jaromír Mazák, ředitel výzkumu STEM.

Důchodová reforma

Reformu důchodové reformy nadále podporují především lidé do 29 let, lidé z dobře zajištěných domácností a ti s vysokoškolským vzděláním. I přesto se oproti loňsku snížil počet lidí, kteří souhlasí s názorem, že současný důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný a nezbytně potřebuje reformovat (z loňských 72 procent na 67 procent).

Úpadek podpory převažuje u lidí s nižším vzděláním a u hůře ekonomicky zajištěných lidí, přestože právě tito respondenti častěji uvádějí, že systém je nespravedlivý.

Zhruba čtyři pětiny lidí (81 procent) debaty o důchodové reformě v médiích zaznamenali. Převažují mezi nimi ti, které téma příliš nezajímá (45 procent). Naopak aktivní pozornost reformě věnuje 36 procent lidí.

Asociální a nerealistický návrh, nebo nutná změna systému? Devět ekonomů hodnotí penzijní reformu

Číst článek

Pravidlům, podle kterých se výše penzí vypočítává, nerozumí podle průzkumu 68 procent lidí. Asi tři pětiny lidí (61 procent) také tvrdí, že médiím se nedaří popsat a vysvětlit závěry vládních reforem.

Nejhorším řešením, jak upravit pravidla důchodového systému, je podle většiny respondentů snižování vyplácených penzí (81 procent) a zvyšování věku odchodu do důchodu (80 procent).

S motivování lidí, aby si na důchod částečně šetřili sami, naopak souhlasí 61 procent lidí. Téměř polovina podporuje i zvyšování plateb na sociální pojištění (46 procent).

job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme