Stavební výroba v Česku dál klesá, v útlumu je i průmysl. V červnu se začalo stavět víc bytů než loni

Průmyslová produkce v Česku je v útlumu. V červnu zrychlila meziroční pokles na 3,4 procenta. V meziměsíčním srovnání byl výkon průmyslu o 0,7 procenta vyšší. Hodnota nových zakázek oproti loňskému červnu vzrostla o 4,1 procenta. Meziroční propad stavební výroby zrychlil v červnu na 10,2 procenta. V meziměsíčním srovnání byla stavební výroba nižší o 0,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dělníci na stavbě budovy NKÚ.

České stavebnictví dál klesá, v červnu zrychlil jeho meziroční propad na 10,2 procenta (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Meziroční pokles průmyslové produkce v červnu ovlivnila zejména vyšší srovnávací základna, a to především ve výrobě motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků a zařízení. Pokračoval také dlouhodobý pokles ve výrobě strojů a zařízení a výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství,“ uvedla Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu Českého statistického úřadu.

Naopak kladně k meziročnímu tempu nejvíce přispěla výroba a rozvod elektřiny a plynu i chemický a potravinářský průmysl. Vysoká tempa růstu v oděvním a kožedělném průmyslu byla podle statistického úřadu ovlivněna zejména nízkou loňskou srovnávací základnou.

25:00

Ekonomiku teď táhne spotřeba domácností. Česko relativně prosperuje, hodnotí rektor VŠE Dvořák

Číst článek

Hodnota nových zakázek v červnu ve sledovaných odvětvích meziročně vzrostla o 4,1 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 4,8 procenta, ty z tuzemska o 2,8 procenta. Ve srovnání s květnem byla hodnota nových zakázek vyšší o 6,1 procenta.

Nové průmyslové zakázky přibyly zejména ve výrobě motorových vozidel. Jejich hodnota se podle statistiků v tomto odvětví zvýšila meziročně o více než desetinu.

„Nové dlouhodobé zakázky byly uzavřeny v podnicích vyrábějících ostatní dopravní prostředky a zařízení, zejména kolejová vozidla,“ dodala Marta Ortová z oddělení statistiky průmyslu Českého statistického úřadu.

Pokles zakázek pokračoval kvůli snížené poptávce a produkci ve výrobě strojů a zařízení a výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v červnu meziročně snížil o 2,1 procenta.

České stavebnictví

V pozemním stavitelství, tedy stavbách budov, výroba proti loňskému červnu klesla o 10,4 procenta. Produkce v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, byla meziročně nižší o deset procent.

Zahájených a dokončených bytů bylo v červnu ale meziročně více, naopak o 5,6 procenta klesla orientační hodnota staveb, na které bylo v červnu vydáno stavební povolení, dosáhla hodnoty 41,2 miliardy korun.

V červnu se začalo stavět 2704 bytů, což bylo o 9,3 procenta více než před rokem. Vývoj kladně ovlivnila zahájená výstavba bytů v bytových domech a po více než dvou letech meziročně mírně rostl také počet zahájených bytů v rodinných domech, uvedla Drahomíra Dušková z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby Českého statistického úřadu.

Počet bytů, které byly dostavěny, se meziročně zvýšil o 10,5 procenta na 2704. Podle statistiků byl meziroční růst napříč všemi kategoriemi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme