Porucha vypínače odstaví druhý blok Temelína na několik dní

Porucha na vypínači generátoru vyřadí z provozu druhý blok Jaderné elektrárny Temelín na několik dní. Temelín tak nebude dodávat do sítě žádný proud, protože jeho první blok je od června odstaven kvůli výměně čtvrtiny paliva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Foto: Jan Rosenauer

Nečekanou závadu - netěsnost vzduchového systému, s jehož pomocí se vypínač ovládá, objevila obsluha elektrárny včera v průběhu zvyšování výkonu. Stalo se tak několik hodin poté, co blok začal po dvoudenní plánované odstávce znovu vyrábět elektřinu.

"Technici provedli nezbytná zajištění elektrického zařízení a obhlídku systému generátorového vypínače. Byl povolán specialista švýcarské dodavatelské firmy, který provede přetěsnění na vzduchovém systému ovládání a celkovou kontrolu generátorového vypínače. Oprava si vyžádá několik dní," řekl Českému rozhlasu mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Podle mluvčího nemá porucha nic společného s jadernou bezpečností. Problém se objevil na části elektrárny, v níž se jaderná energie převádí na výrobu elektřiny.

Hornorakouské sdružení Atomstopp v reakci na problém s vypínačem pohrozilo tím, že pokud spolková vláda neprověří situaci v Temelíně a bude jí jen nečinně přihlížet, obnoví protesty v příhraničí. Podle sdružení jde o čtvrtou poruchu Temelína od začátku června, celkově o již 89. závadu na jihočeské elektrárně.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme