Oprava hlavní dráhy Letiště Praha bude stát 158 milionů. O polovinu méně, než se čekalo

Oprava hlavní přistávací dráhy letiště v Praze - Ruzyni bude výrazně levnější, než se čekalo. Tendr na první etapu opravy vyhrála v soutěži sedmi firem společnost Skanska s nabídkou 158 milionů korun, což je méně než polovina z částky 365 milionů, se kterou projekt rekonstrukce kalkuloval.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha

Letiště Praha | Foto: Tomáš Adamec

Z původních požadavků na rozsah a kvalitu prací prý letiště nijak neslevilo.

„Tato částka je pevně daná a smluvně závazná. Letiště Praha tak oproti maximálnímu vymezenému objemu ušetří více než polovinu prostředků," řekla Radiožurnálu mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí.

„Tento fakt mimo jiné dokládá, že stavební společnosti v současné době velmi bojují o zakázky, a to je pro nás dobrá zpráva, má to pozitivní přínos v podobě ušetřených nákladů. Pro ilustraci - nabídnuté ceny v tendru se pohybovaly od zmíněné ceny až po 300 milionů korun,“ dodala Krejčí.

Že je stavebnictví v krizi, potvrzuje i viceprezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek. Stává se tak, že firmy vezmou práce za cenu nižší, než jak ji odhadl projektant. Na to může doplatit i investor stavby.

„ Pokud jsou to firmy, které nemají dostatečné zázemí, tak na tom buďto zkrachují, anebo ze stavby utečou. V tomto případě je situace trochu jiná. Skanska to pravděpodobně za ty peníze udělá, má bohaté zázemí, vzala to možná z nějakých prestižních důvodů, ale nemyslíme si, že by se to takto mělo dělat i v současné komplikované situaci,“ myslí si Mašek.

Jaroslav Skalický, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme