Nezaměstnaných v Česku během července přibylo. Uchazečů je stále více než volných míst

Nezaměstnanost v Česku v červenci vzrostla na 3,8 procenta, v červnu i květnu činila 3,6 procenta. Lidí bez práce bylo v polovině letních prázdnin 283 011, oproti předchozímu měsíci o 10 327 víc. Volných pracovních míst bylo osmý měsíc za sebou méně než zájemců o práci, oproti předchozímu měsíci jich ubylo 1526 na 262 026. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Úřad práce.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanec Pražské strojírny při práci

Červencová nezaměstnanost vzrostla na 3,8 procenta (ilustrační foto) | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání byl v červenci o 20 985 vyšší než počet registrovaných volných pracovních míst. Převis poptávky nad nabídkou práce tak trvá již osmý měsíc v řadě,“ uvedl Úřad práce.

Mírný nárůst nezaměstnanosti během prvního prázdninového měsíce je podle něj důsledkem běžného sezonního vývoje.

„Stojí za ním i snížená aktivita firem v oblasti přijímání nových zaměstnanců, která je pro letní měsíce typická. Evidujeme také začínající zájem o trh práce u čerstvých absolventů. Obecně se podíl nezaměstnaných osob stále drží na nízkých číslech, a Česká republika si tak dlouhodobě vede velmi dobře v porovnání s dalšími zeměmi EU,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nejhůře v Ústeckém kraji

Nezaměstnanost meziměsíčně vzrostla ve všech 14 krajích a v 75 ze 77 okresů, klesla jen na Sokolovsku a Jesenicku. Nejvyšší nezaměstnanost byla minulý měsíc v Ústeckém kraji se šesti procenty. Naopak nejnižší nezaměstnanost měla Praha a Kraj Vysočina, kde shodně činila 2,9 procenta.

4:51

Práce od čtrnácti pomůže rodinným firmám i dětem, říká šéfka Asociace malých a středních podniků

Číst článek

Mezi okresy byla nezaměstnanost nejvyšší stejně jako v červnu na Mostecku, kde dosáhla 8,6 procenta. Naopak nejnižší podíl nezaměstnaných byl v okrese Praha-východ, kde práci hledalo 1,5 procenta lidí.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v červenci v celostátním průměru 1,1 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl na Karvinsku, kde připadalo 10,6 uchazeče na jednu pozici. Na opačném konci žebříku bylo Mladoboleslavsko a okresy Praha-východ a Praha-západ s 0,3 uchazeče na jedno nabízené místo.

Problém s nižší kvalifikací

Z hlediska stupně vzdělání byli bez práce nejčastěji uchazeči o zaměstnání s nižší kvalifikací, především vyučení bez maturity a se základním vzděláním.

Zaměstnavatelé mají nejčastěji zájem o dělníky při výstavbě budov, o obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, o montážní dělníky, kuchaře, řidiče nákladních automobilů a tahačů nebo uklízeče.

Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze a ve Středočeském kraji, kde úřady práce nabízejí zhruba 78 600, respektive 51 tisíc pracovních míst.

2:02

Dlouhodobá brigáda už se nevyplatí firmám ani brigádníkům. Lidé kritizují novelu zákoníku práce

Číst článek

Počet lidí v evidenci pracovních úřadů zahrnuje i nezaměstnané, kteří nemohou okamžitě nastoupit do práce. Jsou to například lidé na rekvalifikačních kurzech, nezaměstnané ženy na mateřské dovolené, vězni nebo nezaměstnaní v pracovní neschopnosti. Takzvaných dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let, kteří mohli ihned nastoupit do práce, bylo v Česku v červenci 261 219. Předchozí měsíc jich bylo téměř o 11 tisíc méně.

Ke konci letošního července v Česku pracovalo podle údajů Úřadu práce 131 072 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou. Zhruba 62 procent z nich byly ženy. Nejčastěji ukrajinští uprchlíci pracují jako pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě, jako montážní dělníci výrobků a zařízení nebo jako obsluha strojů a zařízení.

V evidenci úřadů práce bylo minulý měsíc 15 367 občanů Ukrajiny s dočasnou ochranou, podobně jako v červnu. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání tvořili tito lidé 4,8 procenta, v červnu to bylo pět procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme