Hosté si mohou v restauraci na Štědrý den vychutnat rybu i řízek. Volná místa jsou však téměř pryč

Stále více Čechů míří na Štědrý den do restaurace. Zatímco loni ještě podle předsedy sekce gastronomie Hospodářské komory Luboše Kastnera měly podniky na tento sváteční den zhruba dvacet procent kapacit volných, letos už je většina obsazená. I prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek potvrdil, že bylo třeba si rezervovat místa i několik týdnů dopředu. Jídla se připravují hlavně tradiční.

Praha/Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský vánoční bramborový salát s majonézou

Stále více Čechů míří na Štědrý den do restaurace (ilustrační foto) | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

„Pěstujeme kořenovou zeleninu na rybí polévku z candátu, kterou budeme podávat na Štědrý den,“ přibližuje přípravu vánoční polévky šéfkuchař pražské restaurace Červený jelen Marek Fichtner.

Přehrát

00:00 / 00:00

Štědrovečerní večeře v restauraci? Proč ne. Vychutnat si můžete jak tradiční rybu se salátem tak vybírat z pokrmů připravených speciálně pro tento sváteční den. Je ještě někde místo? A na kolik vůbec takové štědrovečerní menu vyjde?

„Jsme hodně zaměřeni na steaky a na Štědrý den k tomu pak přidáváme vánoční věci jako polévku nebo rybu s bramborovým salátem,“ dodal Fichtner. Hosté se také mohou těšit na lanýžovou salsicciu, tedy italskou klobásu s vánoční kaší.

Rezervace na Štědrý večer se tady zaplnily už zhruba před týdnem. Restaurace přitom zvýšila letos kvůli velkému zájmu kapacitu o jedno patro a počítá se zhruba 400 hosty. Lidí, kteří večeří na Štědrý den v restauraci, totiž přibývá, tvrdí prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

„Nejen mezi turisty, kteří do té destinace přijedou a chtějí si někde dát večeři, tak mezi lidmi, kteří bydlí v daném místě a nechtějí doma trávit čas přípravou večeře,“ popsal Stárek.

Take-away

Z toho důvodu je také podle Stárka stále oblíbenější – a to i na Štědrý den – forma take-away. Tedy to, že si lidé objednají jídlo v restauraci předem a vezmou si ho domů.

Vánoční stůl s polévkou z netopýrů, s krví soba nebo pochoutek z KFC…a co dál?

Číst článek

Polévku, kapra, salát nebo cukroví tak v pondělí rozváží například i brněnská restaurace Kohout na víně. Podle jejího manažera Michala Rathouze se jí tento způsob osvědčuje už osmým rokem. „Je to u nás řešené formou samostatných položek, takže si to host může poskládat de facto jak chce,“ vysvětlil Rathouz.

„Největší zájem lidé mají o tradiční rybí polévku, která se jim doma nechce vařit. Tak pro ten komfort a pohodlí,“ dodal Rathouz. Klidně si tak podle něj objednají jen dvě porce. Kromě polévky tady připravují třeba i tradiční bramborový salát, kapra a další ryby, případně kuřecí nebo vepřový řízek. Menu vyjde zhruba na 400 korun.

Cena za večeři

Pokud si lidé ale dají štědrovečerní večeři spojenou s posezením v nějaké restauraci, pak musejí počítat s o něco vyšší cenou, konstatuje předseda sekce gastronomie Hospodářské komory Luboš Kastner.

„Na menších, ale krajských městech to bude začínat na 300 korunách za hlavní jídlo. Ty ceny jsou navýšené o mírné procento do nějakých deseti procent. Inflace, kterou máme v oboru, se pohybuje okolo osmi procent,“ uvedl Kastner.

PŘIPOMEŇTE SI: Nakládané okurky, vejce nebo celer? Víme, co skutečně patří do bramborového salátu

Číst článek

V Praze si lidé pak ještě o něco připlatí. Za celé menu včetně nápojů zaplatí většinou něco pod tisíc korun. Celkově pak na Štědrý den restaurace podle prezident Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka očekávají až o desetinu vyšší tržby než loni.

Turismus o Vánocích

V posledních dvou letech, jak vyplývá z dat společnosti Dotykačka, zůstala na Štědrý den otevřená průměrně třetina restaurací. Jde ale především o ty ve větších městech a v blízkosti turisticky atraktivních míst.

Podle aktuálních odhadů se letos během vánočních svátků chystá do Česka i nemálo turistů, jak potvrdil ředitel České centrály cestovního ruchu František Reismüller. „Provozovatele hromadných ubytování napříč republikou hlásí od 23. do 27. prosince už nadpoloviční obsazenost,“ podotkl.

Se svým štědrovečerním menu tak na hosty čeká také většina hotelových restaurací.

Monika Ginterová, kvr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme