Ministerstvo financí počítá s horším vývojem ekonomiky

Nová makroekonomická prognóza ministerstva financí bude ve srovnání s červencovým výhledem počítat s mnohem horším vývojem ekonomiky - a to ve všech ukazatelích. Na dnešní konferenci Národní ekonomické rady vlády to uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Novou prognózu by podle něj mělo ministerstvo zveřejnit v pondělí. "Nové odhady zhruba kopírují změny indikátorů, které nedávno učinila německá vláda. Stále si ale stojím za tím, že deficit veřejných financí bude začínat trojkou," uvedl Kalousek.

Ministerstvo financí v červenci zlepšilo pro letošní i příští rok odhad růstu české ekonomiky, a to na 2,5 procenta v obou letech. V roce 2013 by ekonomika měla podle dosavadních odhadů MF růst o 3,3 procenta a následně v roce 2014 stoupnout o 3,9 procenta.

Národní ekonomická rada také doporučila vládě, že by teď neměla kvůli krizi řešit přijetí eura. Kabinet by měl podle NERVu podpořit stabilizaci eurozóny nebo připravit scénáře pro nejhorší možný vývoj včetně případných opatření v rozpočtu. Informoval o tom člen rady Vladimír Dlouhý.

Milan Kopp, Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme