Iráčané mají v Praze podepsat memorandum o ekonomické spolupráci

Delegace iráckých politiků má dnes jednat v Praze s premiérem Petrem Nečasem o možné politické, obchodní i hospodářské spolupráci. Chystá se podpis memoranda o zlepšení ekonomické spolupráce. Politické vztahy však narušil bezpečnostní konflikt v Bagdádu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Petr Nečas se v Bagdádu sešel se svým iráckým protějškem Núrím Málikím (vpravo).

Premiér Petr Nečas se v Bagdádu sešel se svým iráckým protějškem Núrím Málikím (vpravo). | Zdroj: ČTK

Iráčané přiletí bez premiéra Núrího Málikího, který zůstal ve své zemi kvůli politické krizi. Jeho pozvání, které již dříve dal českým firmám, však platí.

Jednat by se mělo zejména o prodeji asi dvaceti podzvukových letounů L-159, o které Irák projevil zájem. V nabídce je i prodej traktorů Zetor. České firmy by uvítaly spolupráci v oblasti průmyslu, energetiky, ropy a vodních zdrojů.

Česká republika může Iráku nabídnout například modernizaci zbraňových systémů, výcvik personálu a renovaci tanků či radarové systémy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Jan Kužvart hodnotil ve Světě o osmé šance českých firem v Iráku

Čeští experti jezdí hlavně do iráckého Kurdistánu, kde je dlouhodobě bezpečněji než na jihu. „Na podzim minulého roku se konal erbilský mezinárodní veletrh a svým rozsahem mohl konkurovat bagdádskému mezinárodnímu veletrhu,“ upozorňuje analytik Asociace pro mezinárodní otázky Jan Kužvart.

„Možnosti investic jsou na severu Iráku mnohem lepší. Není to jen o bezpečnosti – vláda iráckého Kurdistánu má větší zájem na budování infrastruktury a důvěru v české firmy a dostatek finančních prostředků k rozvoji oblasti.“

V jednání o dodávce technologií nebo pomoci při rekonstrukci elektráren a infrastruktury může české straně pomoci reputace z dob socialismu.

„Určitě, ví se, že Češi postavili asi polovinu rafinérií v zemi. Český průmysl má v Iráku stále dobrý zvuk,“ souhlasí Kužvart.

Vicepremiér pro energetiku Husajn al-Šahristání, který vede iráckou delegaci, údajně velmi dobře zná české firmy a má v ně důvěru. Česká republika má prý v něm důležitého příznivce.

Delegace se nevyhne vysvětlení bagdádského incidentu

V Bagdádu mezitím došlo k bezpečnostnímu incidentu, který zřejmě nebudou moci účastníci schůzky opomenout. Irácké úřady zadržely na bagdádském letišti skupinu Čechů s vojenskou výbavou, kteří měli podle vyjádření české strany posílit ochranku ambasády.

Praha posílila ostrahu ambasády v Bagdádu. Radikálové brojí proti Čechům

Číst článek

Zatímco česká strana proti postupu iráckých vládních úředníků ostře protestovala, irácké extremistické servery tvrdí, že vláda s Prahou úzce spolupracuje a zadržení Čechů se snaží ututlat.

Česká republika a Írák spolu měly dosud dobré vztahy. Premiér Petr Nečas byl teprve druhým z evropských premiérů, který byl v Iráku na oficiální návštěvě po pádu Husajnova režimu v roce 2003.

Martina Mašková, Lucie Maňourová, Martina Vacková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme