Co se skrývá pod pojmem inflace? Pokud trvá dlouho, je pro ekonomiku nebezpečná, vysvětlují odborníci

Inflace je dnes často skloňovaný termín. Co ale přesně vyjadřuje, jak ji máme hodnotit a proč ekonomice tak škodí? To vysvětlují v novém pořadu Ekonomické jednohubky na vlnách Českého rozhlasu Plus ekonomové Michal Skořepa a Naďa Bělovská.

Ekonomické jednohubky Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

Inflace ukazuje, jak nám rostou ceny zboží a služeb v celé ekonomice (ilustračné foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Inflace ukazuje, jak nám rostou ceny zboží a služeb v celé ekonomice. Nesleduje jednorázový, ale dlouhodobý růst cen, který může být mírný, nebo naopak prudký. V každém případě ale časem snižuje hodnotu měny, kterou za zboží a služby platíme, protože s rostoucí inflací si za stejnou částku můžeme pořídit méně toho, co si koupit chceme.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si Ekonomické jednohubky v audiozáznamu

Jakým tempem ceny rostou, ukazuje míra inflace. Tu každý měsíc pravidelně měří a zveřejňuje Český statistický úřad, který pohyby cen pravidelně srovnává v rámci spotřebního koše. „Což je v podstatě seznam položek, za které utrácíme. Není tam zdaleka vše, je to velmi úzký vzorek, najdeme tam část věnovanou potravinám, bydlení, dopravě a tak dále,“ vysvětluje ekonom Michal Skořepa.

Pokud srovnáváme, jak se ceny v dubnu změnily oproti březnu, jde o inflaci meziměsíční, pokud duben srovnáváme s dubnem loňským, jde o inflaci meziroční.

Dlouhodobá inflace je pro ekonomiku nebezpečná, a to zejména proto, že nebývá vyrovnaná. To zhoršuje orientaci v cenách, a tím bere lidem i firmám schopnost se efektivně rozhodovat o svých nákupech a investicích.

„V praxi jakmile inflace vybočí z normálu kolem velmi nízkých jednociferných hodnot, tak v tu ránu vzniká zmatek. Lidé a investoři se rozhodují špatně, protože spoléhali na nějaký momentální stav cen, který byl jenom v ten moment a za chvíli bylo vše jinak,“ nastiňuje Skořepa.

Deflace a hyperinflace

Inflace může být v ekonomice dokonce i záporná, což znamená, že ceny dlouhodobě klesají. Takový jev se nazývá deflace. Obvykle ale bývá kladná a mírná, tedy od nuly do deseti procent.

31:30

Česko by s eurem zvládlo inflaci lépe. Že do eurozóny nevstoupilo, je vina politiků, říká Švejnar

Číst článek

Prudší inflace, v rozmezí deseti až stovek procent, se v odborné terminologii nazývá pádivou inflací a ta už ekonomiku dost výrazně poškozuje. Pokud se růst cen přehoupne do extrému, mluvíme o tzv. hyperinflaci, kdy ceny rostou raketově třeba o tisíce procent a peníze pak ztrácejí hodnotu doslova každý den.

Takové situace se v minulosti objevily například v Německu pro první světové válce, ale nepříjemnou zkušenost s ní mají i státy Jižní Ameriky, kde s hyperinflací bojovala například Argentina, Bolívie nebo Brazílie. V takové situaci se peníze stávají prakticky bezcennými a ekonomika kolabuje.

Aby k takové situaci nedocházelo, hlídá cenovou stabilitu, a tedy míru inflace v zemi, centrální banka. Ta si určuje tzv. inflační cíl, tedy úroveň růstu cenové hladiny, která je pro danou ekonomiku ideální, a na této úrovni se snaží cenový růst dlouhodobě držet. Česká národní banka má staven cíl ve výši dvou procent.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu výše.

Naďa Bělovská, Michal Skořepa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme