I u nás se strašilo eurem. Zdražení nepřineslo, dluhy jsme za nikoho neplatili, říká slovenská bankéřka

  • Zatímco Slovensko platí eurem už patnáct let, česká vláda rozhodnutí o datu jeho přijetí nedávno odložila opět o rok.
  • Opozice žádá, aby se o možném přijetí eura, k němuž jsme se zavázali se vstupem do EU v roce 2004, uspořádalo referendum. S tím, že eurozóna se za poslední dvě dekády výrazně změnila a je tak jiná, než když země vstup do EU včetně přijetí společné měny schválila.
  • „I kdybyste dnes rozhodli v referendu, že se euro přijme za čtyři roky, tak stejně nevíme, co se mezitím stane. A zase bude eurozóna jiná. Vývoj prostě nezastavíme,“ uvedla v rozhovoru pro pořad Peníze a vliv Českého rozhlasu bývalá viceguvernérka Národní banky Slovenska a poté dlouholetá zástupkyně šéfa Všeobecné úvěrové banky (VÚB) SR Elena Kohútiková.

PENÍZE A VLIV Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elena Kohútiková

Elena Kohútiková | Foto: Tomáš Benedikovič | Zdroj: Profimedia

Řada argumentů proti euru v Česku je podle ní stejná, jako byla dříve na Slovensku. Například to, že Česko ztratí suverenitu v dohledu nad bankami, že bude muset platit dluhy za jiné členy eurozóny nebo že ztratí možnost tlumit ekonomické šoky úpravou kurzu koruny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si další díl podcastu Peníze a vliv

„Já nevím, jestli by bylo dobré, kdybychom stále měnili kurz podle toho, jaké přijdou nebo nepřijdou šoky. To vytváří větší nejistotu pro podnikatele i obyvatele. Alfa a omega celé snahy o euro by prostě mělo být dělat takovou hospodářskou politiku, abychom šoky dokázali zvládnout,“ upozornila bankéřka Elena Kohútiková, která dnes působí v dozorčí radě VÚB banky.

Euro tak rozhodně není kouzelný proutek, kterým se švihne, a všechno je lepší. To platí i pro Slovensko, které v HDP na hlavu v přepočtu na kupní sílu patří stále k nejchudším zemím. Klíčové je mít dobrou hospodářskou politiku a být konkurenceschopný.

„Když jsme vstupovali do eurozóny, museli jsme udělat tvrdé reformy a teď jsme znovu v podobné situaci, stejně jako jiné země. Jsou potřeba nové reformy školství, zdravotnictví, sociálního systému a vytvoření stabilního prostředí pro podnikatele,“ uvedla Kohútiková.

Zvykli jsme si, že má každý vlastnit byt. To jinde není, říká šéf stavebního kolosu Vinci

Číst článek

Pokud jde o jeden z největších strašáků spojených s eurem, a to je zdražování služeb a zboží, podle bankéřky se to na Slovensku nenaplnilo. V roce přijetí eura přispěla tato nová měna k inflaci asi jednou až dvěma desetinami procenta.

„Důležité bylo informování lidí, kontroly, které dělala Slovenská obchodní inspekce, statistický úřad, neziskovky a také třeba Unie důchodců, aby si obchodníci nedovolili zneužít euro ke zvýšení cen. Druhá věc je, že jsme měli etický kodex, který podepisovaly firmy i banky, že euro ke zdražení nezneužijí,“ popsala bývalá centrální bankéřka.

V Česku podporuje přijetí eura dlouhodobě jen kolem dvaceti procent lidí. Zlom nastal po roce 2009, kdy se eurozóna dostala do krize, což bylo spojené i s dluhovou krizí Řecka.

Předtím mělo u nás euro podporu až kolem padesáti procent. Eurozóna v reakci na řeckou krizi zavedla tzv. Evropský stabilizační mechanismus jako systém finanční pomoci pro země v problémech.

Podle kritiků eura by tak Česko přijetím eura přijalo i závazky za jiné země. Podle Kohútikové nic není černobílé.

„Evropský stabilizační mechanismus je podle mě dobrý v tom, že dává jistotu, že se problémy budou řešit okamžitě. Což je důležité, aby problém nenabobtnal a nezasáhl i země, které by nemusel. Pokud jde o Slovensko, naše náklady na tento mechanismu zatím byly pouze v tom, že jsme tam dali nějaký peněžní vklad. Za žádné dluhy jsme nikomu nic neplatili. Řecko si splácí svoje dluhy samo, společnými silami se naopak u něj dosáhlo toho, že muselo přijmout ozdravná opatření. A dneska se k němu investoři chovají jako k normální zemi eurozóny,“ uvedla.

Celý pořad Peníze a vliv si můžete poslechnout v audiu nahoře v článku.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme