Potravinářská inspekce varuje před doplňkem stravy ze Slovenska. Amygdalin se v těle mění na kyanidy
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před nebezpečným doplňkem stravy Amygdalín. Osahuje vysoké množství látky amygdalin, která se po požití v těle mění na kyanovodík a kyanidy, uvedla inspekce v tiskové zprávě.
„Laboratorní rozbor v doplňku stravy potvrdil v jedné doporučené denní dávce přítomnost látky amygdalin v množství 1760 miligramů, což odpovídá množství až 104 miligramů kyanovodíku po metabolizaci,“ uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Upozornil na to, že život ohrožující množství kyanovodíku se u 70 kilogramů vážícího člověka pohybuje mezi 35 a 245 miligramy.
S Delmartem se nedohodl, jeho zboží přesto bylo na pultech. Obchodu za zneužití označení hrozí pokuta
Číst článek
Inspektoři vzorek odebrali v e-shopu www.tachyonsupplement.eu, který cílí i na české spotřebitele. Výrobcem a prodejcem je slovenská firma Tachynon Technology Pharm.
Amygdalin je součástí různých doplňků stravy nabízených na tuzemském trhu, často pod označením vitamín B17, většina vědeckých studií ale vyvrací, že by se o vitamin jednalo. Vyskytuje se například v mandlích nebo v meruňkových jádrech a řada distributorů mu připisuje antioxidační účinky. Obvykle jej ale doplňky stravy obsahují přibližně 70 miligramů v jedné dávce. Nebezpečný doplněk ho tak obsahuje pětadvacetkrát víc.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce důrazně varuje všechny spotřebitele, aby tento doplněk stravy nekonzumovali. Inspekce také odeslala oznámení do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, čímž umožnila došetření a přijetí opatření v zemi původu nebezpečného doplňku.