Kuchaři v Dukovanech vaří z místních bylinek. Pěstují je přímo pod věžemi elektrárny
Kuchaři ze závodní jídelny v jaderné elektrárně Dukovany si čerstvé bylinky trhají přímo v areálu závodu. Záhonek se letos objevil na trávníku hned vedle kuchyně.
„Radioaktivita je zde podstatně nižší než v Třebíči na náměstí. Před tím, než jsme začali bylinky používat, jsme si to nechali oborně proměřit,“ říká mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.
Vyloučil tak jakékoli obavy o kvalitu rostlin. „Je tady pouze přirozené záření, které je kolem nás,“ dodává. Záhonek má tvar kapky nebo lístečku, a je rozdělený na minizáhonky s jednotlivými bylinami. Stejně jako o veškerou zeleň v areálu se i o tento nový záhonek starají místní zahradníci.
„Máme tady pažitku, oregano, šťovík, šalvěj, tamhle je maggi (smil italský pozn.red.),“ vyjmenovává některé z bylinek zahradnice Lenka Březinová.
Z bylinkového záhonku má radost i kuchař Lubomír Tesař. „Využívám ji téměř každý den,“ říká. Je vědom toho, že pokud bude na jídelním lístku výběr mezi řízkem a lasagnemi s rajčaty a bylinkami, vyhraje řízek.
Chutě strávníků totiž většinou zůstávají tradiční, ale požadavků na asijská nebo středomořská jídla je stále více. Rád by proto příští jaro viděl na záhonku bylinek ještě víc. „Koriandr, čínskou bazalku, citronovou trávu a byl bych spokojen,“ usmívá se.