Čeští muži ročně snědí až trojnásobek doporučeného množství soli

Češi jsou v Evropě na třetím místě ve zkonzumované soli. Denně jí sní mezi deseti až patnácti gramy. Světová zdravotnická organizace přitom doporučuje méně než polovinu. Na nezdravý návyk upozorňují organizátoři Českého týdne povědomosti o soli.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

sůl, solení

sůl, solení | Foto: Fotobanka Pixabay

Množství doporučené Světovou zdravotnickou organizací ročně činí necelé dva kilogramy. Čeští muži ale za stejnou dobu průměrně sní přes 5 kilo soli a ženy 3,5.

Podle zdravotníků tím škodí svému zdraví. Velké množství slaného jídla může způsobit třeba astma, osteoporózu nebo obezitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku muži konzumují třikrát víc soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Co to znamená pro jejich zdraví, zjišťovala Pavla Lioliasová

„Na mnoha studiích již před lety se ukázalo, že u lidí, kteří konzumují zvýšené množství soli, je častější výskyt zvýšené hodnoty krevního tlaku,“ upozornila lékařka Věra Adámková.

Podle pediatra Bohuslava Procházky je nebezpečné, že si na slaná jídla zvykají děti už ve školce.

„Když má někdo závislost na soli, která vzniká už v raném věku, tak už mu potom vydrží celý život a strašně těžko se jí zbavuje,“ popsal.

„Děti dostávají hodně slaná jídla ve školce a tak mi potom doma nechtějí jídla bez chuti jíst,“ potvrdila Karolína, asi třicetiletá matka dvou dětí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl člen výboru české pediatrické společnosti Jan Janda

Státní zdravotní ústav se snaží malé děti učit, že se sůl dá nahradit. Ve školách pro ně připravují třeba interaktivní programy.

„Na stanovišti zaměřeném na nahrazení soli je v sáčcích sušené koření připevněné pomocí magnetu k tabuli. Děti si k tomu vždy přivoní a hádají. Přirozenou cestou se tak učí, jak se dá nahrazovat sůl,“ řekla vedoucí Centra podpory veřejného zdraví Marie Nejedlá.

Podle lékařů lidé sůl nejčastěji jí v uzeninách, sýrech, ochucovadlech, pečivu, ale třeba také v jídle z fast foodů. Víc než Češi solí v Evropě už jen Maďaři a Makedonci.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme