Archiv | zprávy ze dne 1. ledna 2005

|Markéta Kaclová, Pavel Prouza |Zprávy z domova

Další napadení záchranářů

V Bezdružicích na Tachovsku napadli dnes večer členové rodiny posádku záchranného vozu, kteří chtěli odvézt ženu s gynekologickým krvácením do nemocnice. Auto natolik zdemolovali, že lékaři museli počkat na příjezd dalšího vozu a nemocnou ženu do něj přeložili. Nikdo nebyl zraněn.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová |Ekonomika

Češi odeslali na Silvestra 32 miliónů SMS

Češi na Silvestra odeslali z mobilních telefonů rekordních více než 32 milionů textových zpráv. Meziročně je to o jeden milion zpráv více. Na rozdíl od Štědrého dne lidé svým přátelům a známým také mnohem více volali. Sítě operátorů už tradičně zaznamenaly největší nápor zpráv a hovorů hodinu před půlnocí a hodinu po půlnoci. I přes rekordní zatížení sítí prý nenastaly výrazné technické problémy nebo výpadky. Kromě textových zpráv spojili mobilní operátoři na Silvestra a krátce po něm téměř třicet milionů hovorů.

|Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Striptérky v San Antoniu musí mít aspoň průkaz

Ne každý bude mít v novém roce život příjemnější. Rozhodně hůře se bude pracovat striptérkám v Texasu. V San Antoniu, jednom z největších texaských měst, totiž vstoupilo v platnosti nařížení podle kterého sice barové tanečnice mohou při svých vystoupením odložit téměř každý kus látky, na jejich těle ale něco přeci jen zůstat musí.

|Alena Benešová |Sport

Janda skončil v Ga-Pa šestý, vyhrál opět Ahonen

Český skokan na lyžích Jakub Janda skončil šestý ve druhém závodu Turné čtyř můstků v německém Garmisch-Partenkirchenu. Stejně jako v Oberstdorfu vyhrál i dnes Fin Janne Ahonen, který tak suverénně vede celkové pořadí Světového poháru. Druhé místo obsadil Thomas Morgenstern z Rakouska a třetí Němec Georg Späth. Jan Matura ani Jan Mazoch nepostoupili mezi nejlepší třicítku.

|Markéta Kaclová, Ladislav Hruška |Zprávy z domova

Novoroční ohňostroj zobrazí tři kontinenty

Nad Prahou se v 19 hodin rozzáří novoroční ohňostroj. Světelná podívaná má letos charakterizovat tři kontinenty - Asii, Ameriku a Evropu. Podle spoluautora pyrotechnického díla Jaroslava Štolby čeká Pražany opět zajímavá podívaná. "Co se týče čínské části, tak se můžete těšit na efekty brokátů, palem, zlatostříbrných efektů a jejich ladění. U americké části to bude především tempo a kadence, kterým jsou americké ohňostroje populární a bude k vidění mnoho barev."

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová, Ondřej Černý, Lucie Husárová 1 |Zprávy z domova

Klaus: Předchozí rok nijak nevybočil

Uplynulý rok z hlediska České republiky nijak výrazně nevybočil z vývoje posledních let, a to ani v dobrém, a ani ve špatném. Květnový vstup země do Evropské unie se v životě občanů nestal žádným viditelným předělem. Řekl to prezident Václav Klaus ve svém novoročním projevu. V České republice se ale podle něj staly i události, ze kterých podle prezidenta nelze mít radost.

|Miroslav Konvalina |Zprávy ze světa

Američané si do nového roku přejí mír v Iráku

Od newyorského Time Square až po kalifornské Los Angeles oslavovali Američané vstup do nového roku pečlivě připravenými ohňostroji, hudbou a laserovými efekty. Mnoho z nich přitom doufá, že nový rok přinese mír zejména v Iráku a úlevu obětem přívalových vln v oblasti Indického oceánu. Prezident Bush ve svém poselství přislíbil, že Spojené státy budou pomáhat hladovým a nemocným doma i ve světě.

|Markéta Kaclová, Miroslav Konvalina, Zdenka Turková, Lucie Husárová 1 |Zprávy ze světa

V jihovýchodní Asii se objevily první nakažlivé choroby

První velmi nakažlivé choroby se začaly objevovat v oblastech postižených apokalyptickou přírodní katastrofou. Epidemie průjmů už postihla některé z táborů v Indii a na Srí Lance, do kterých se uchýlily stovky uprchlíků. Odborníci ze světové zdravotnické organizace varují, že by podobným onemocněním mohlo podlehnout až 50 tisíc lidí. Hrozbou je především malárie a horečka dengue, které se v této oblasti Asie běžně vyskytují. Lékaři proto naléhavě žádají Červený kříž a další humanitární organizace, aby přiváželi postiženým lidem dostatek léků a pitné vody. Počet obětí zemětřesení v jihovýchodní Asii a následných vln tsunami už překročil 130 tisíc. Seznam Čechů pohřešovaných v jihovýchodní Asii se snížil o 45 jmen. Ministerstvo zahraničních věcí nemá potvrzenu žádnou další oběť z řad českých turistů.

|Vědunka Lunardi, Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Papež v novoročním projevu naléhal na další pomoc Asii

Papež Jan Pavel II. dnes znovu uctil památku obětí katastrofy v Asii a naléhal na vystupňování pomoci tamním obyvatelům. V novoročním projevu z okna paláce na Svatopetrském náměstí před tisíci poutníků, turistů a Římanů také zdůraznil, že by všichni lidé měli usilovat o mír. V den, který je pro římskokatolickou církev tradičně dnem světového míru, vyjádřil naději, že kromě boží pomoci se o stále větší lidskost a vzájemnou solidaritu zaslouží všichni křesťané a další obyvatelé planety.

|Markéta Kaclová, Petr Vavrouška |Zprávy ze světa

Rusům se život prodraží

Rusům se ode dneška zásadně mění život. Spousta věcí spojených s běžným provozem domácností totiž od prvního ledna podraží a přibyla také nová nařízení. Rusové tak například mohli při novoročních oslavách naposledy pít alkohol na ulici. Další podrobnosti od moskevského zpravodaje Českého rozhlasu Petra Vavroušky. Většina novinek přichystaných vládou na letošek se dotkne zejména sociálně slabších občanů a důchodců. Například už nemohou zdarma cestovat ve vlaku, telefonovat nebo pobírat léky. Lépe na tom budou invalidé a veteráni v ruské metropoli. Moskevská radnice slíbila, že je o dosavadní výhody nepřipraví.

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková |Zprávy ze světa

Slavilo se i v Bratislavě a v Polsku

Tisíce lidí přišly před půlnocí na nábřeží Dunaje v Bratislavě přivítat nový rok. S úderem dvanácté vyplula na řeku loď s obřím hořícím nápisem 2005 a nad hlavami obyvatel a návštěvníků slovenské metropole se rozzářil asi dvacetiminutový ohňostroj. Veselice pak pokračovala na náměstích a v uličkách Starého města. Do Nového roku si lidé přáli různé věci, hlavně zdraví, štěstí, lásku, ale i vytouženého potomka, méně práce a více peněz a lepší sex. Připíjelo se především sektem. Svařené víno s ohledem na poměrně teplé počasí až tolik nelákalo.

8:00

|Helena Šulcová |Zprávy z domova

Týden v Česku 26. prosince-1. ledna

Kolik zahynulo v jihovýchodní Asii Čechů? To byla otázka, po které tento týden pátrali všichni. Odpověd stále ještě nikdo přesně nezná. V oblasti totiž trávila dovolenou zhruba tisícovka našich lidí. Potvrzena je zatím jedna oběť z Česka - mladá žena. 45 Čechů o sobě stále nedalo vědět. Takové jsou alespoň informace krizového štábu, který od pondělí každý den jednal na ministerstvu zahraničí. Po tomto týdnu je také defintivně jasné, že si poslanci ČSSD budou muset vybrat nového šéfa. Petr Ibl vedení klubu tento měsíc opustí. Svým odchodem hrozil už před Vánocemi. Poslancům napsal dopis, ve kterém si stěžoval na špatnou práci některých z nich.

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková |Zprávy ze světa

Předsednictví Unie přebírá na půl roku Lucembursko

Lucembursko se dnes na půl roku ujímá předsednictví Evropské unie. V čele pětadvacítky ho čeká projednání reformy paktu stability, pokus o nápravu vztahů Evropské Unie se Spojenými státy, které utrpěly invazí do Iráku, a první referenda o ratifikaci kontroverzní Euroústavy. Lucemburčané chtějí dokončit jednání o financování uskupení po roce 2006 a oživit lisabonskou strategii zaměřenou na posílení konkurenceschopnosti Evropy.

|Markéta Kaclová, Pavel Sedláček |Zprávy z domova

Porodnice v noci ovládly holčičky

Porodnice na Nový rok ovládly holčičky. Prvním pražským dítětem se stala Anna Popeláková. Přišla na svět tři minuty po půlnoci v Thomayerově nemocnici v Krči. Dívenka měří 51 centimetrů a váží 3,4 kilogramu a stejně jako její maminka je v pořádku. Také v porodnici u Apolináře ve Všeobecné fakultní nemocnici přišla na svět jako první holčička. Narodila se 40 minut po půlnoci. První miminko v Moravskoslezském kraji přivítali 45 minut po půlnoci v karvinské nemocnici.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová |Zprávy z domova

Novoroční oslavy byly klidné: přesto několik mrtvých a těžce zraněných

V poklidném duchu se v České republice nesly novoroční oslavy. Například v ulicích metropole byly z pohledu policie, hasičů i záchranné služby klidnější než v letech předchozích. Přímo v souvislosti se silvestrovským veselím nemuseli vyjíždět k žádným závažným úrazům ani velkým požárům. Přesto v centru Prahy zemřel nad ránem šestadvacetiletý Bulhar, který byl pobodán při potyčce skupinky cizinců. V metru u stanice Florenc na trase B přejela ráno souprava člověka, který patrně spadl do kolejiště.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru