Věda pro děti: Proč prdy smrdí a kolikrát denně je vypouštíme?
Lepší jeden prd než deset doktorů. Je tohle přísloví pravdivé? Možná se budete divit, ale je to vlastně pravda. Odborně se prdění říká flatulence. Pravidelné upouštění plynů je zdravé. Je totiž důkazem toho, že nám dobře funguje trávicí systém a máme vyváženou úroveň střevních bakterií.
Z čeho se tyto plyny, kterým běžně říkáme prdy, skládají? Je v nich obsažen dusík, vodík, oxid uhličitý, metan, kyslík a sulfan.
Právě sulfan je složkou, kvůli které střevní plyny smrdí. Zapáchající složka tvoří jen jedno procento, ale obsahuje síru a ta zapáchá jako zkažená vejce nebo shnilá zelenina.
Kde se v nás ale tato páchnoucí směs vůbec vezme? Vzniká v trávicím traktu rozkladem přijímané potravy. Její vznik a složení ovlivňuje také množství vzduchu, který spolykáme, chemické reakce v našem žaludku a střevní bakterie, které kvasí potravu, kterou jsme snědli.
Některé potraviny nás samozřejmě nadýmají více než jiné a obsahují také více síry. Jde třeba o luštěniny, zelí, sýry, pivo nebo vejce. To pak ovlivňuje pach prdů a také to, jak často se větry vypouští.
Průměrně vypouštíme střevní plyny i čtrnáctkrát denně. Přijde vám to hodně? O většině ani nevíte. V noci během spánku, když se tělo uvolní, vypouští plyny nejvíce.
V naší kultuře rozhodně není běžné upustit páru na veřejnosti. Ale jsou i kultury, kde to žádná ostuda není. Například kmen v Jižní Americe používá prdění jako pozdrav. V Číně dokonce existuje povolání čichač prdů, protože tam věří, že se dá podle pachu rozpoznat, jaký zdravotní problém pacienta trápí.
Co ovlivňuje zvuk vypouštění střevních plynů? Jaká zvířata také prdí? Poslechněte si Zvídavce Evy Sinkovičové Rádia Junior.