Hit sociálních sítí a kavárenský trend? Avolatte, káva připravená do avokádové slupky
Češi si zatím vychutnávají avokádo nejčastěji jako guacamole. Australská kavárna Truman Cafe ale v avokádové slupce začala servírovat kávu. Videa a snímky „Avolatte" se šíří po sociálních sítích.
Caffè latte je nápoj o objemu 260–280 ml, který se skládá z espressa a jemně našlehané mléčné mikropěny.
Tento kávový nápoj se obvykle připravuje do šálku s ouškem, případně vyšší sklenice. Ne tak ale v kavárně v australském Melbourne, kde ho baristé servírují ve vydlabaném avokádu.
Videa zachycující přípravu Avolatte se šíří po sociálních sítích a ne vždy se nápad setkává s pochopením.
Diskutující se neshodnou na tom, zda jde o promyšlený marketingový tah (konkrétní) melbournské kavárny, nebo jestli jde o posunutí úrovně „hispterství".
Není také úplně jasné, jestli káva v avokádu chutná lépe nebo prostě jen dobře vypadá na Instagramu.
Avokádo se stalo v posledních letech populární jako symbol zdravé stravy. Vysokou poptávku v USA se snaží pokrýt mexičtí zemědělci. Kvůli pěstování hruškovce přelahodného, který plodí avokádo, kácejí středoameričtí pěstitelé celé lesy.
Za své berou například borové lesy v oblasti Michoacán, což má rozsáhlý vliv na životní prostředí. Ohrožena jsou například zimoviště migrujícího motýla monarchy.
Intenzivní pěstování má ale dopad i na lidi. Avokádo je náročné na spotřebu vody, na vypěstování půl kilogramu avokáda je potřeba až 272 litrů vody.