Hit sociálních sítí a kavárenský trend? Avolatte, káva připravená do avokádové slupky

Češi si zatím vychutnávají avokádo nejčastěji jako guacamole. Australská kavárna Truman Cafe ale v avokádové slupce začala servírovat kávu. Videa a snímky „Avolatte" se šíří po sociálních sítích.

Trend Melbourne/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Avolatte", kávový nápoj připravovaný v avokádové slupce. Poprvé byl připraven v kavárně v australském Melbourne.

"Avolatte", kávový nápoj připravovaný v avokádové slupce. Poprvé byl připraven v kavárně v australském Melbourne. | Foto: Repro ČRo,3dvisionvideography | Zdroj: Instagram

Caffè latte je nápoj o objemu 260–280 ml, který se skládá z espressa a jemně našlehané mléčné mikropěny.

Tento kávový nápoj se obvykle připravuje do šálku s ouškem, případně vyšší sklenice. Ne tak ale v kavárně v australském Melbourne, kde ho baristé servírují ve vydlabaném avokádu.

Videa zachycující přípravu Avolatte se šíří po sociálních sítích a ne vždy se nápad setkává s pochopením.

Diskutující se neshodnou na tom, zda jde o promyšlený marketingový tah (konkrétní) melbournské kavárny, nebo jestli jde o posunutí úrovně „hispterství".

Není také úplně jasné, jestli káva v avokádu chutná lépe nebo prostě jen dobře vypadá na Instagramu.

Avokádo se stalo v posledních letech populární jako symbol zdravé stravy. Vysokou poptávku v USA se snaží pokrýt mexičtí zemědělci. Kvůli pěstování hruškovce přelahodného, který plodí avokádo, kácejí středoameričtí pěstitelé celé lesy.

Za své berou například borové lesy v oblasti Michoacán, což má rozsáhlý vliv na životní prostředí. Ohrožena jsou například zimoviště migrujícího motýla monarchy.

Intenzivní pěstování má ale dopad i na lidi. Avokádo je náročné na spotřebu vody, na vypěstování půl kilogramu avokáda je potřeba až 272 litrů vody.

haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme