Nejen palmový olej. Kvůli poptávce po avokádu se mýtí lesy v Mexiku
Píšou o něm „food bloggeři“, točí o něm youtubeři a spousta lidí si ho v poslední době oblíbila. Avokádo dobývá světovou kuchyni. O nákladech na pěstování hlavní ingredience pro guacamole se ale zamýšlí málokdo. Na příběh podobný produkci palmového oleje se zaměřil deník Guardian.
Popularita avokáda jakožto symbolu zdravé stravy zvedá jeho cenu v USA. Vysokou poptávku se snaží pokrýt mexičtí zemědělci. Kvůli pěstování hruškovce přelahodného, který plodí avokádo, kácejí středoameričtí pěstitelé celé lesy.
Za své berou například borové lesy v oblasti Michoacán, což má rozsáhlý vliv na životní prostředí. Ohrožena jsou například zimoviště migrujícího motýla monarchy.
Intenzivní pěstování má ale dopad i na lidi. Avokádo je náročné na spotřebu vody, na vypěstování půl kilogramu avokáda je potřeba až 272 litrů vody.
Velká náročnost hruškovce na zavlažování způsobuje úbytek vody v oblasti. Vodní zdroje jsou navíc často znečištěny hnojivy a pesticidy, které zemědělci používají.
Obchod s avokádem se stal lukrativní i pro mexické drogové gangy, obzvlášť když cena plodů dál roste. Od zemědělců gangy vybírají výpalné, samotní pěstitelé tak ani při rostoucí poptávce moc příjmů nemají.
Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu hruškovce je kolem 120 avokád.