Unikátní gastronomický zážitek. V Norsku vznikne první podmořská restaurace v Evropě
V jižním Norsku vznikne první podmořská restaurace v Evropě. Pět metrů pod mořskou hladinou pojme až 100 stolovníků a díky 11 metrů širokému oknu z akrylu nabídne na způsob podmořského periskopu možnost pozorovat při jídle mořské ryby. O vzniku nevšední stavby informoval deník Le Figaro.
Podle plánů architektonického studia Snøhetta budou betonové stěny budovy poblíž vesnice Båly na norském pobřeží metr široké, aby byly schopné odolávat tlaku rozbouřeného moře.
Podnik bude mít tři úrovně, ze vstupní haly se šatnou nad hladinou moře se bude procházet vinným barem do modro-zeleně vymalované místnosti se dvěma dlouhými a několika menšími jídelními stoly s velkolepým výhledem na život pod mořem.
Hlavní architekt projektu Rune Grasdal řekl serveru CNN, že prostor je navržen tak, aby se v něm lidé cítili bezpečně a ne klaustrofobně. Architekti také usilují o to, aby se restaurace stala přirozenou součástí svého prostředí, spíše než akvárium má připomínat umělý útes. Povrch bude záměrně nepravidelný, aby se na něm mohly snadno usazovat mušle a další měkkýši.
Podnik pod názvem Under se prvním návštěvníkům otevře podle plánu začátkem roku 2019 a jeho součástí se má vedle restaurace stát i výzkumné centrum, kde budou mezioborové týmy zkoumat chování mořských živočichů. Mimo Evropu se podobná restaurační zařízení nacházejí v Dubaji a na Maledivách.